Hoofdrolspeelster Lune van der Meulen is klaar voor De Wilde Deerne

Hoofdrolspeelster Lune van der Meulen is klaar voor De Wilde Deerne

Zwolle – Vrijdagavond om 20.00 uur gaan de theaterlampen in de IJsselhallen aan. Voor een uitverkochte zaal start de première van het muziektheaterspektakel De Wilde Deerne met in de hoofdrol de 26-jarige Zwolse Lune van der Meulen. Zij heeft daarvoor haar baan bij stoffenzaak Jan Sikkes opgezegd om zich helemaal te kunnen richten op haar rol van de Wilde Deerne. Berthold, de leidinggevende van Lune bij Sikkes zei: “Lune, dit moet je gaan doen, want dit is overduidelijk je droom en dat is niet te combineren met een baan bij ons.” En de droom begint werkelijkheid te worden. Lune: “Dit is wat ik wil.” Haar ouders in Wierden zijn “beretrots” op hun dochter en zullen vrijdagavond zeker aanwezig zijn, maar mogen van Lune niet op de eerste rij plaatsnemen, “want daar word ik veel te zenuwachtig van.”

De afgelopen maanden heeft ze hard gerepeteerd voor haar rol als de Wilde Deerne. Lune: “De hele voorstelling moest vanaf niks worden opgebouwd. Eerst waren er alleen het script en de ideeën van regisseur Ko van den Bosch. Hij gaf ons veel ruimte, maar in het begin vond ik dat best lastig.” Lune van der Meulen wilde het zo goed mogelijk doen en raakte daardoor een beetje verkrampt. Ko van den Bosch zei vorige week tegen haar: “Je moet wat losser en brutaler gaan spelen.” Ze raakte daardoor wat onzeker, maar na een aantal gesprekken ging het een stuk beter. “Ik moet het loslaten en er lol in hebben,” en toen ontstond er ontspanning.

Voor sommige scenes heeft ze tijd nodig gehad in haar rol te komen. “In de scene met de Feeksen van Zwolle en de Hongerscene, waarin ik zelfs een stukje moet zingen, kostte het moeite een goede verhouding te vinden met mijn medespelers.” Ko van den Bosch zei dan “Ga maar zoeken” en liet de invulling aan de spelers over: “dan doe je maar wat en als dat dan goed gaat wordt het superleuk,” aldus Lune.

Eerst werd er individueel en in kleine groepjes gerepeteerd, maar sinds vorige week met de hele cast. “Dan komt alles bij elkaar en valt alles op zijn plek.” Bij deze doorlopen wordt dan de hele voorstelling geoefend en raakt iedereen op elkaar ingespeeld. De hele cast bestaat uit ongeveer vijfenveertig personen, maar met de muzikanten, de Koorbazen en het circus erbij staan er wel honderd man op de vloer. Omdat er geen coulissen zijn staat iedereen constant en zichtbaar voor het publiek op de vloer. Zelfs de wisselingen van de scenes inclusief het omkleden vindt op de theatervloer van de IJsselhallen plaats.

Voor haar rol heeft Lune zich verdiept in de persoon van de Wilde Deerne. “Zij is een meisje dat open in de wereld staat en onbevangen tegen dingen aankijkt. Ze wil leren mens te worden, maar wil ook zichzelf blijven. Ze neemt niet alles klakkeloos aan en ziet veel schoonheid om haar heen. In de voorstelling wordt ze een volwassen jonge vrouw, die zich blijft verwonderen over de wereld om haar heen.” De Wilde Deerne kiest haar eigen weg en dat doet Lune van der Meulen ook. Ze is klaar voor de première: “Alles begint nu op zijn plaats te vallen en wordt steeds beter. Het mag nu wel beginnen. Laten we gaan knallen. Lets go.”

Foto's 2
Hoofdrolspeelster Lune van der Meulen is klaar voor De Wilde Deerne
Artikel delen: