Verhalenpad langs monumenten in Zwolle

Verhalenpad langs monumenten in Zwolle

Zwolle – Wie van spannende historische verhalen houdt kan vanaf volgende week zijn hart ophalen. Zwollenaar Girbe Buist lanceert dan zijn Verhalenpad Zwolle, een route langs dertien monumentale Zwolse gebouwen met een bijzonder verhaal.

Studentencafé “Het Vliegende Paard” staat tegenwoordig bekend als een gezellige kroeg, maar in 1880 was men niet zo happig op deze plek. Wie er in de spiegel keek zag wanstaltige figuren opdoemen. Ook hoorde men er kettingen rammelen. Op verzoek van de bewoners heeft de kapelaan er nachten staan bidden, compleet met wijwater dat hij tegen de muren gooide. Dat heeft er voor gezorgd dat het tegenwoordig wel rustig is in de Voorstraat. Dit is één van de 13 sagen en legenden, die Buist beschrijft in de historische wandelroute langs 13 monumenten in Zwolle.

De route staat op een handzame kaart met verhalen en afbeeldingen en is vanaf volgende week voor 2 euro verkrijgbaar in Zwolse boekhandels en op toeristische plekken in de stad. Behalve het spookhuis in de Voorstraat komen onder andere ook “de wilde deerne” die rond 1715 rondzwierf op het landgoed Kranenburg en een Zwollenaar, die zich 17 jaar vrijwillig liet opsluiten in de Sassenpoort voorbij op de route Of de verhalen volledig waar zijn durft Buist niet met honderd procent zekerheid te zeggen Sagen en Legenden zijn altijd een mengeling van waarheid en fantasie. Er kunnen door de eeuwen heen dingen bij zijn verzonnen. Met zijn initiatief hoop Buist de aandacht voor Zwolse monumenten te vergroten. Op deze manier krijgen verschillende plekken in Zwolle een eigen verhaal. Daardoor hebben mensen automatisch ook meer aandacht voor het gebouw. Het Verhalenpad Zwolle kon worden gerealiseerd dankzij financiële steun van de Stichting de Gasthuizen en de Stichting tot Algemeen Nut Zwolle.

Artikel delen: