CDA Zwolle wil onderzoek naar oldtimer trouwbus

Het CDA in Zwolle wil, om Zwolle als Trouwstad te promoten en om de binnenstad meer autoluw te maken, een onderzoek naar het gebruik van een oldtimer autobus om daarmee gasten naar het stadhuis aan het Grote Kerkplein te voervoeren.

Door de inzet van een old timer autobus voor de rit naar het stadhuis komt Zwolle als trouwstad in de belangstelling. Dit zal effect hebben op de aantrekkingskracht van Zwolle voor toekomstige bruidsparen. Verder zal deze positieve publiciteit zich tevens richten op de zwolse binnenstad hetgeen past in de stadmarketing, zegt het CDA vrijdag. “Door creatief te zijn in het aanbod collectief vervoer (er is meer te bedenken dan een old timer autobus) kan deze publiciteit mogelijk vast gehouden worden.” Het CDA dient maandag een motie in.

Waarde voor Binnenstad autoluw

Het af- en aanrijden van bruiloftsgasten (soms meerdere per vrijdagmiddag) geeft een extra autoverkeersbewegingen in de Sassenstraat, de Praubstraat en Koestraat, waarbij bovendien op en langs het Grote Kerkplein geparkeerd wordt, op posities die daar niet echt voor geschikt zijn.

Het is voor gasten vaak onduidelijk waar zij hun auto kwijt kunnen. Weliswaar is het toegestaan deze auto’s voor enige tijd voor het stadhuis te parkeren, maar dit levert vaak chaotische situaties op, waarmee de aankomst van de bruidsstoet rommelig verloopt.

In het begin van de vrijdagmiddag doet deze verkeersdrukte zich gelijk voor met het opruimen van de markt, waardoor het overzicht op de situatie nog minder wordt.

Waarde voor de bruidsgasten

Door het inzetten van een old timer autobus zijn het bruidspaar en hun gasten verenigd, ontstaat er minder drukte en stress en kan het gezelschap zich ontspannen naar het stadhuis begeven.

Waarde voor ondernemers

Het exploiteren van de old timer autobus dient uitgevoerd door particuliere partijen te worden, waarbij de gemeente het initiatief neemt. Het is aan te bevelen dat de gemeente bruidsparen op de mogelijkheid wijst en de prijs opneemt in de kosten van de huwelijksvoltrekking

Overwogen kan worden dit initiatief in eerste instantie als keuze vrijheid voor te leggen aan toekomstige trouwparen, en bij succes, het parkeren voor auto’s van de bruiloftgasten onmogelijk te maken. Op deze wijze is de keus aan het bruidspaar: het oldtimer openbaar vervoer of wandelend.

 

Motie:

 

Onderwerp: Met de old timer naar het stadhuis

De raad in vergadering bijeen op   11 februari 2008,

Overwegende dat

 • Uit het onderzoeksrapport :”Trouwen in Zwolle” is gebleken dat
  • Er behoeften bestaat bij trouwparen hun trouwdag te upgraden met enige bling-bling (citaat Stentor d.d. 6-2-08)
  • De vrijdag de populairste trouwdag is.
  • De vrijdag tevens de drukste dag is in de binnenstad, waarbij de verkeersbewegingen i.v.m. het opruimen van de markt en de auto’s van het bruidspaar en hun gasten voor extra drukte zorgen op het Grote Kerkplein.

 

 • Het binnenstedelijk verkeersbeleid gericht is op het verder autoluw maken van de binnenstad en daarbij nadrukkelijk de route Sassenpoort, Sassenstraat wil betrekken.

 

 • Zwolle zich onderscheidend wil op stellen als TROUWSTAD.

 

Spreken uit dat

het mogelijk is een bijdrage te leveren aan het verder autoluw maken van de binnenstad door een attractief vervoersalternatief voor te leggen aan a.s. bruidsparen, passend bij de tendens van een meer aangeklede trouwdag, waarmee Zwolle zich bovendien onderscheid als aantrekkelijke (trouw)stad.

En draagt het College op:

Te onderzoeken in hoeverre het mogelijk is

 • Het bruidpaar en hun gasten vanaf de Burgemeester van Rooijensingel naar het stadhuis te (laten) vervoeren in een old timer autobus.
 • Daarbij de parkeermogelijkheid Burgemeester Van Rooijensingel als “overstapplaats” van het eigen autovervoer in de oldtimer autobus te laten dienen.

En gaat over tot de orde van de dag.

CDA                            Dite Husselman    

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Maandag motie voor een leuke trouwbus…..Jaa waarom zou je ook wat vragen over een blokkendoos (eigen wethouder), of gekapt bos????? Trouwbussen zijn enorm belangrijk en dienen door de politiek geregeld te worden!

 2. Je mag onbeperkt zinvolle en zinloze moties in dienen geloof ik. Vorig jaar is uitgerekend welke partij daarmee het meeste belastinggeld verspeelde. Want dat is het he…….reken erop dat het wat uren van niet de goedkoopste ambtenaren kost! Misschien moet Zwolle ook eens met zo’n motie-lijstje in de openbaarheid?

  Als ik de politicus was die de meeste moties, waar dan ook, had ingediend. Waarvan later (vaak ook tevoren in te schatten) bleek dat ze nog niets opleverden ook……zou ik me doodschamen. Maar gelukkig ben ik geen politicus.

 3. Jaa waarom zou je ook wat vragen over een blokkendoos (eigen wethouder), of gekapt bos?????

  Ik denk dat het ook om een tjiepvout gaat en er bedoeld wordt: trouwbossen.
  Want laten we eerlijk zijn: als je iets autoluw wilt maken en er zelfs geen bussen wil laten rijden, zullen ze vast wel zo slim zijn om ook trouwbussen te weren.

  Of zou “autoluw” alleen maar gelden als het de gemeente zelf goed uitkomt? Zoo slecht zal de gemeente toch niet denken?

 4. Haha trouwbossen…..spannend, moeten niet alle bomen gekapt zijn zoals bij Berkum. Zie Algemene log! Geen typefoutje helaas, ok een “a” teveel: sorry!
  Beide onderwerpen, in mijn ogen VEEEEEEEEEEEEEEL belangrijker staan op het algemene log.

  Je laatste 2 vragen zijn relevant “ME”.

 5. Wat ik nog wel een mooi aanvullend idee zou vinden, is dat tegen bijbetaling je ook je gasten kan laten ophalen op een andere plek, bv. bij de kerk waar je gratis parkeert en later toch al heen moet, of bij je eigen huis of zo.
  Dat dit nu aan de orde gesteld wordt, is natuurlijk niet zo vreemd, dick en Me, het onderzoek is net afgerond toch? En daarnaast komen dan natuurlijk dat te groot weggekapt bos en zo aan bod ;D

 6. Vrees dat dat juist het probleem wordt Marjan: er wordt oeverloos gel*ld over het niet slechte trouw-idee. Beide hier genoemde onderwerpen zullen ondersneeuwen als er niet genoeg aandacht op gevestigd wordt!?

Reageer