20 jaar Vogellanden

20 jaar Vogellanden

Zwolle – Op 15 mei 2018 bestaat Vogellanden 20 jaar. Sinds het begin staat samenwerking hoog in het vaandel. De afgelopen jaren is dit steeds belangrijker geworden.

De patiënten die bij de Vogellanden komen hebben altijd te maken met ernstige lichamelijke aandoeningen zoals een hersenbloeding, aangeboren afwijkingen, dwarslaesie, spierziekte of multitrauma door een ongeluk. Allemaal hebben ze medische specialistische revalidatiezorg of bijzondere tandheelkunde nodig.

Vogellanden heeft als centrum voor revalidatie en bijzondere tandheelkunde de visie om cliënten te coachen naar een zo goed mogelijk leven. “De kwaliteit van zorg wordt voornamelijk bepaald in de interactie tussen de behandelaren en de patiënt. Hierbij is de basis samenwerking met de patiënt en met elkaar. De patiënt moet het revalideren uiteindelijk zelf doen, wij geven alle (medische) steun, begeleiding en coaching die hierbij nodig is.’ aldus bestuurder Fenna Eefting.

Naast de interne samenwerking met de patiënten en de collega’s is ook samenwerking met allerlei regionale partners zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, de thuiszorg, onderwijsinstellingen, commerciëlen bedrijven en de buurtbewoners cruciaal. Dit is noodzakelijk om optimale zorg te bieden in Vogellanden én met onze patiënten een brug te slaan naar de eigen (thuis- en werk-) omgeving.

Geschiedenis
Het officiële begin van Vogellanden is in 1998 als de volwassenenrevalidatie van ziekenhuis de Weezenlanden (nu Isala) en kinderrevalidatie Vogelweide worden samengevoegd. In 2014 wordt het onderdeel Bijzondere Tandheelkunde overgenomen van Isala. Een logische keuze omdat Bijzondere Tandheelkunde ook werkt met multidisciplinaire teams (met bijvoorbeeld een tandarts, psycholoog en logopedist in één team). Sinds 2015 richt Vogellanden zich ook meer op preventieve zorg. Zo ontstond een nieuwe poot: Prevalidatie. Preventie gericht op het behandelen van chronische aandoeningen die leefstijlgerelateerd zijn zoals obesitas, lage rugpijn en stress.

Een gezonde toekomst voor de regio
‘We blijven expert in specialistische revalidatiegeneeskunde en bijzondere tandheelkunde. Maar we zetten ons nu en in de toekomst ook in op het voorkomen van ziektes, daarmee verleggen we de focus van ziekte naar gezondheid. Dat vraagt om een andere benadering van zorg. De huidige gezondheidszorg is heel goed in het behandelen van de gevolgen van ziektes. Wij willen niet alleen híerin professioneel zijn, maar vooral ook bijdragen aan het voorkomen van ziektes. Ook hiervoor is een intensieve samenwerking in de regio nodig, want een betere gezondheid vraagt om een gezondere leefstijl én leefomgeving. En daarvoor is een forse koersverandering nodig waarbij de inbreng van onder andere werkgevers, overheid, onderwijs en het bedrijfsleven onmisbaar is.’ vertelt Fenna Eefting.

Vogellanden viert op dinsdag 15 mei het 20-jarig bestaan met een feest voor medewerkers en samenwerkingspartners. ‘We vieren dit feest in onze Beleeftuin omdat deze bij uitstek gezondheid, vitaliteit en samenwerking symboliseert. We staan stil bij de afgelopen 20 jaar en vieren ons succes. Ook blikken we samen vooruit op de ontwikkelingen voor de komende 20 jaar waarin samenwerken steeds belangrijker wordt om tot goede en betaalbare zorg te komen. Daarom vieren we het feest mét samenwerkingspartners. Goede samenwerking begint immers met elkaar eerst te leren kennen.’

Artikel delen: