Politiek wil eindelijk een stadstoilet in Zwolle

Op 31 januari organiseerde de Zwolse Gehandicapten Raad in het stadhuis een geanimeerde discussie-avond over gehandicaptenbeleid. Een direct in het oog lopend knelpunt was het nog steeds afwezige stadstoilet in Zwolle.

De ZGR is hier al zeker zes jaar over in gesprek met de gemeente. Een amendement in 2003 van de gemeenteraad om een stadstoilet voor gehandicapten te realiseren is ingetrokken vanwege een positieve toezegging door de wethouder. Het belang is dus al in 2003 onderkend en toegezegd te worden opgepakt. Het is inmiddels 2008. Kort na 2003 kwam de fietsenstalling aan de Melkmarkt in beeld. Toen dit wat langer ging duren dan gehoopt hoorden verschillende politieke partijen in Zwolle dat er voor eind 2007 een stadstoilet op de Potgietersingel zou komen. Ook hier kwam een kink in de kabel. Bij de bespreking van de beleidsrapportage in september 2007 deelde de wethouder mee dat onderzocht werd of er mogelijkheden waren in het havenmeestergebouw op de Melkmarkt. Er lijkt echter nog steeds weinig schot in de zaak te zitten. Maandagavond worden er mondelinge vragen aan het college gesteld.

Wij willen het college graag het volgende vragen:

1.      Onderschrijft u nog steeds het belang van een openbaar stadstoilet voor o.a. gehandicapten?

2.      Wat is de stand van zaken rond het openbaar stadstoilet?

3.      Kan gelet op de tijdsduur van behandeling de gehandicaptenraad nog in 2008 rekenen op realisering van een openbaar stadstoilet in het Centrum van de stad? Hetzij door nieuwbouw of door aanpassing van bestaande toiletgelegenheden, dit in overleg met de ZGR.

Namens de fracties

GL/DG: Anneke Nusselder,

CU: Dicky van Gijssel,

CDA: Martijn van de Veen,

VVD: Aly van de Vegte en

PvdA: Ronald Revenberg.

 

Artikel delen:
Reacties 18
 1. Gratis toch wel? Er lijkt veel behoefte aan en er is een toezegging…
  EINDELIJK EENS EEN BREDE ONDERSTEUNING! Met Ronald R. erbij, die de moeite kwam persoonlijk bij de knip in S.hagen te kijken, MOETEN ze een luisterend oor voor de 3 vragen hebben 😉

 2. Lijkt me goed idee. Ik was in September in Fredericia, Denemarken, en daar hadden ze een prima schoon stadstoilet, terwijl dat niet eens zo’n enorme toeristenstad is. In veel landen is zo’n stadstoilet heel normaal, ik heb ze in Frankrijk en Spanje ook wel gezien.

 3. Beste Dick,
  Dank voor je complimenten, maar volgens mij komt de eer aan Anneke Nusselder van GroenLinks. Het is wel zo dat Anneke en ik ons sinds 2003 al sterk maken voor een openbaar stadstoilet.

  met groet,
  Ronald

 4. Samenwerking
  Mooi dat er weer een gemeenteraadslid op het weblog verschijnt. en niet de minste 😉 Ook mooi dat je je groene collega Anneke nog meer eer geeft. Is wat….5 jaar werken aan een plan! Maar nu gaat het vast goedkomen. Kunnen jullie ook niet ff samen naar die vermeend illigale kap kijken?

 5. Deze: Kappen!vanaf 7 februari 18:29 uur ongeveer gepost door Tjalling die er een mooie foto bij heeft! Ondertussen is het nogal serieus geworden, zo je zult lezen. Ook omdat niemand er vanaf leek te weten!?

 6. Bezig met de Kap
  Goeie zaak Ronald! Dat nu net de partij waar ik de meeste sympatie voor heb, dit moet oppakken. We verwachten natuurlijk wel snel wat te horen……hier?

  ============

  Zie Algemene log 11 !
  En weer verder met ‘het stadstoilet’ 😉

 7. onderzoek
  Beste Dick,

  Zoals je van mij wellicht gewend ben ga ik niet zomaar lukraak vragen stellen en dergelijke. Eerst wil ik even wat onderzoek verrichten en informatie verzamelen. Zoals wie de eigenaar van het bos is, of er een kapvergunning is afgegeven en zoja, waarom.. Natuurlijk is er haast bij, dat snap ik. Maar er kunnen situaties zijn waarom het noodzakelijk is dat deze bomen gekapt worden. Bijvoorbeeld de kastanjeziekte, ik noem maar wat…

  groet,
  Ronald

 8. Locatie stadstoilet…
  Hoi,

  In mijn ogen is er een hele mooie plek voor een openbaar stadstoilet: op het meerminneplein (achter de V&D) waar nu al de fietsenstalling met toezicht is. kost je waarschijnlijk 2 x 3 meter ruimte, maar je hebt wel een omgeving met toezicht.
  Je kunt hem natuurlijk ook weer zoals vroeger vlak bij de coffeshop (drugs winkel) zetten, maar dan krijg je waarschijnlijk bezoekers die het toilet ‘misbruiken’.

  Is maar een idee hoor, maar zou wel tof zijn 😀

 9. Stap eens binnen bij Stappie
  @Tjalling: Toen ik zaterdag ff binnen was bij Stappie, stapte er een allercharmantste dame binnen met de vraag of ze ff mocht plassen. Was geen enkel probleem en ze glimlachte naar alle bewonderende blikken. Na het piepje paradeerde ze even glimlachend alle leuke opmerkingen weg en verdween zonder ook maar een consumptie te hebben genoten. Tuurlijk kan ik nu niet in algemeenheid zeggen dat je bij Stappie gratis kunt pissen, omdat ik absoluut niet weet hoe ze op een kerel reageren die hetzelfde doet 😉 Wel stoof een maat van mij regelmatig bij Ratjes en Gert (2 Heeren) naar binnen, enkel om te schijten……Ook geen woord over betalen of verplichte consumptie. Maar goed, hij kende er 1 goed. Dus kan ik nog niets zeggen over “in algemeenheid”; wel blijkt dat gratis pissen (zelfs een grote boodschap) mogelijk is….

 10. Doe dan gelijk modern:

  In Finland is het binnenkort mogelijk om toiletten langs de snelweg te openen door het versturen van een SMS.

  De Finnish Road Administration (Finnra) wil op deze manier een eind maken aan diefstal en brandstichting in toiletten langs de Finse snelwegen.

  Om de deur te ontgrendelen kan de bezoeker een SMS sturen naar de Finnra die de deur op afstand opent. Zodoende krijgt de Finnra de beschikking over de mobiele nummers van de toiletbezoekers. In het geval van criminele vergrijpen kan de politie de daders makkelijker traceren.

 11. Tja, nu er in 2 sexshops geen sexactiviteiten meer mogen plaats vinden (hier ergens gelezen), moet er wel vervangende ruimte komen natuurlijk 😀

 12. Wethouder J. Cnossen heeft maandagavond tijdens de raadsvergadering toegezegd dat er een stadstoilet komt. Er zal t.z.t. een keuze uit vier locaties gemaakt moeten worden. Het toilet zal ook toegankelijk zijn voor gehandicapten.

Reageer