Spectaculaire opening Festival Woest - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Spectaculaire opening Festival Woest

Zwolle – In de brandende zon ging maandag rond het middaguur Festival Woest van start aan de Klokkensteeg. Veel middelbare scholieren in zomerkleding en korte broeken hadden op de tribunes plaatsgenomen, want dit festival is er in de eerste plaats op gericht deze leerlingen op een aansprekende manier in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Wellicht zaten deze scholieren in de leeftijd van ongeveer veertien tot en met zestien jaar op deze zonovergoten dag niet te wachten op de openingspraatjes van Rob Bult, creatief directeur Xplosief, Carmen Munsterman, adviseur cultuureducatie Stadkamer of cultuurwethouder Jan Brink. Maar de organisatie van Woest had na de speeches een spectaculaire openingsstunt bedacht.

De 27-jarige Zwollenaar Stephan, stuntman bij JP de Kam sprong namelijk van het dak van de vooruitspringende gevel van het pand waarin Plato is gevestigd. Hij sprong 11 meter naar beneden en kwam terecht op een catcher gemaakt van dik op elkaar gestapelde matten. Zonder blessures nam het hij applaus van de scholieren in ontvangst. Daar kon de openingsspeech van wethouder Brink niet tegenop. Het is een zijn laatste publieke optredens, want zoals hij zelf zei: “Nog zeven dagen.” Volgende week maandag wordt hij namelijk opgevolgd door de nieuwe wethouder van cultuur Monique Schuttenbeld. Er treed dan een nieuw college van burgemeester & wethouders aan als gevolg van het onlangs afgesloten coalitieakkoord. D66, de partij van Jan Brink neemt hieraan niet deel. Wel blijft Brink actief in de Zwolse politiek, maar dan als fractieleider van D66 in de gemeenteraad.

Wethouder Brink was nog wel in voor een stunt. Hij werd samen met nog enkele aanwezigen gehuld in een witte overall en kreeg een beschermingsbril voor. Aan beide zijden van de het wit gestoken personen stonden scholieren met een shotgun, gevuld met verschillende kleuren poederverf. Op commando werd het poeder op de witte pakken afgevuurd en was de hele Klokkensteeg een ogenblik ondergedompeld in wolken van de felgekleurd poeder. Langzaam daalde de gele, oranje, roze en groene stof weer neer en daarmee was Festival Woest geopend. De vertrekkende wethouder Brink zat onder de verfpoeder: “Je moet wat over hebben voor de cultuur!”

De komende dagen zullen de middelbare scholieren aan de Klokkensteeg en Pelserkade op verschillende manier actief in aanraking worden gebracht met kunst en cultuur. Het avondprogramma voor de ouderen biedt van dinsdag tot en met donderdag een keur aan sprekers, workshops en optredens. Dit avondprogramma is inmiddels helemaal uitverkocht en dat bewijst maar weer eens dat Zwollenaren grote waarde hechten aan kunst en cultuur in hun stad.

 

Foto's 2
Spectaculaire opening Festival Woest - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Artikel delen: