Bijzonder traineeship op MBO niveau in de startblokken

Bijzonder traineeship op MBO niveau in de startblokken

Zwolle – Het nieuwe traineeship BEIT (Bouw En Installatie Talenten) staat in de startblokken. BEIT is bijzonder omdat dit het eerste traineeship in de regio Zwolle is, gericht op mbo-niveau. Bovendien gaat het om een unieke samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Hoe kun je jongeren meer en beter binden aan de regio Zwolle? Met die gedachte hebben het Deltion College en acht toonaangevende bedrijven de handen ineen geslagen en het traineeship BEIT bedacht. Projectleider Jan Nabers: “Het traineeship op hbo-niveau bestaat al járen, daarom is het eigenlijk merkwaardig dat we dit niet eerder hebben bedacht. Als dit traineeship slaagt, zijn wij een vooruitstrevende regio.”

Installatiebedrijf Breman is één van de bedrijven die enthousiast is over BEIT. Zij merken dat het steeds meer een uitdaging wordt om jong talent aan zich te binden. André Cossee is directeur van Breman in Zwolle: “Het imago van de bouwwereld is helaas niet zo goed. Onterecht vind ik, want het is een heel brede wereld die verder gaat dan alleen de bouwsteiger. Met dit traineeship krijgt de jongere de kans om écht een kijkje in de keuken te nemen. Je mag bij verschillende bedrijven aan de slag om erachter te komen of deze wereld iets voor je is. Wij hebben te weinig aandacht gehad voor die mbo’er. Maar niets doen is geen optie meer.”

Antje de Groot van bouwbedrijf Trebbe onderstreept dit. “We hebben de gezamenlijke verantwoordelijkheid om startende mbo’ers binnen de bouw te houden. De bouw is zo’n ontzettend gave omgeving, er is zoveel diversiteit. Een trainee komt veel eerder in aanraking met de onverwachte kanten van het werken in de bouw. Jongeren die van school komen, vinden het vaak lastig om de juiste keuze te maken. De diversiteit binnen de bouw is groot en het traineeship biedt de mogelijkheid om te ontdekken wat dan de beste plek is. Een traineeship geeft een student gewoon een bredere start.”

Het traineeship duurt anderhalf jaar. In die tijd kan de trainee bij verschillende bedrijven werken, of rouleren binnen één bedrijf, of zelfs rouleren binnen één afdeling. Eén dag in de week gaat hij aan de slag samen met de andere trainees. Met bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling (presentatie en communicatie), algemene vaardigheden (lean en BIM), vakvaardigheden, intervisie en projecten.

BEIT staat nog in de kinderschoenen, maar de verwachtingen zijn wel hoog. Nabers: “We hebben nu de eerste stap gezet en in september beginnen we met een eerste groep. Maar ik verwacht dat we volgend jaar verdubbelen en dat andere branches snel zullen volgen.” Op dit moment worden de gesprekken gevoerd met de eerste groep belangstellenden.

Deelnemende bedrijven zijn: Van den Berg groep, Van Wijnen, Breman, Hemmink, Lenferink, Unica, Trebbe en Raab Karcher. Vanuit het onderwijs is het Deltion College kartrekker in samenwerking met Hogeschool Windesheim. Andere onderwijsinstellingen volgen later.
BEIT richt zich op de jongere die (bijna) een mbo-diploma heeft (niveau 3-4) en een grote affiniteit heeft met de bouw- en installatietechniek.

Meer info: https://www.deltion.nl/talentinderegio en https://www.linkedin.com/company/traineeship-beit/

Artikel delen: