Veel scepsis over geplande ‘belevingvlucht’

Zwolle – De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SALT) hebben geen vertrouwen in de ‘belevingsvlucht’ die woensdag plaats zal vinden. De vlucht zal ook meerdere keren. over Zwolle gaan. De vlucht met een Boeing 737-800,die eenmalig is, zou het laagvliegen vanaf Lelystad Airport boven de provincies moeten simuleren. De vlucht is volgens SALT niet representatief voor de situatie zoals die werkelijk is als Lelystad Airport in 2020 opengaat.

‘Het is een vliegshow die niets te maken heeft met de dagelijkse hoeveelheid ellende die over ons uitgestort wordt als Lelystad Airport open zou gaan. Het is alsof je de irritatie van een lekkende kraan met één druppel water wil simuleren’.

Als het vliegveld volop in gebruik zal zijn gaat het om 45.000 vliegbewegingen per jaar. Dat zijn 50 vliegtuigen per dag die landen en vertrekken. In het hoogseizoen zal het aantal vluchten zo’n 100 à 120 per dag zijn.

Tijdens de vlucht zullen er geen passagiers aan boord zijn. Het vliegtuig is dan aanzienlijk lichter en zal hierdoor minder lawaai veroorzaken. Ook zal de vlucht uitgevoerd worden zonder het meer lawaai veroorzakende stijgen van het vliegtuig.

Verder wordt er tijdens de vlucht geen onderzoek gedaan naar de milieuaspecten. Bij de belevingsvlucht wordt de uitstoot van het voor de gezondheid gevaarlijke ultra fijnstof niet gemeten. Hier wordt bij de beoordeling van het hele vlieggebeuren niet naar gekeken.

Het initiatief dat €150.000 gaat kosten was bedoeld om de goodwill van de burgers op te roepen, lijkt op voorhand al mislukt.

De belevingsvlucht zal geen rol spelen in de verdere besluitvorming rondom Lelystad Airport. Om deze reden gaan de actiegroepen door met hun protest tegen de verwachte overlast van de uitbreiding van Lelystad Airport. Op zaterdag 23 juni 2018 is er, als onderdeel van een landelijk protest tegen luchtvaartgroei om 13.00 uur, een demonstratie in Zwolle.

Er is een kans dat de vluchtroute vanwege onweer gewijzigd gaat worden.

Alle informatie over de vlucht is te lezen op deze site

 

Artikel delen: