Ondergrondse Stadsgalerij biedt ruimte aan Zwols Creatief talent

Ondergrondse Stadsgalerij biedt ruimte aan Zwols Creatief talent

Zwolle – Vrijdag 1 juni wordt de ingang van de Zwolse ondergrondse stadsgalerij onthuld. De stadsgalerij wordt gerealiseerd in het ondergrondse tunnelstelsel in de binnenstad van Zwolle en biedt in de toekomst ruimte aan het werk van Zwolse creatieve talenten. Een aantal van deze talenten, die tevens aanjager zijn van de stadsgalerij, zijn bij de opening aanwezig om toelichting op de plannen te geven.

PROTO
De ondergrondse stadsgalerij is een initiatief door studenten van diverse Zwolse creatieve opleidingen. Verzameld onder de werknaam PROTO hebben ze in nauw overleg met BDG Architecten, locaties en diverse specialisten het plan verder uitgewerkt. Op dit moment zit het project nog in de prototype fase. Vanaf vrijdag 1 juni zal het project de fundingsfase ingaan.

Creatief werk
De wens om te komen tot een plek waar creatief werk op een nieuwe manier tentoongesteld kan worden ligt aan de basis van dit idee. “Er is zo verschrikkelijk veel creatief talent in Zwolle” vertelt Bart Huydts, Directeur Arts Business Centre van Artez en betrokken bij PROTO. “Dat verdient aandacht en een plek waar het ontdekt kan worden. Het is niet voor niets dat de creatieve industrie in Zwolle de 2e topsector van de regio is.”

Ondergronds
De afgelopen tijd zijn er bij diverse sloop- en bouwwerkzaamheden nieuwe delen van de vermeende ondergronds tunnels in de Zwolse binnenstad gevonden. De tunnels lopen vanaf het Grote Kerkplein via de Papenstraat, langs de Fundatie tot buiten de stad. Studenten Bouwkunde van Hogeschool Windesheim hebben met gebruik van een robotcamera de ligging van de tunnels in kaart gebracht. Door deze kennis te combineren met de vondst van oude tekeningen in het stadsarchief door diverse historici is er een gedetailleerd beeld ontstaan van deze onderaardse gangen.

Student Don Marsman vertelt: “Het speuren met de robot was net een hoofdstuk uit een spannend jongensboek. Alsof je een kijkje neemt in de geschiedenis.”

Het merendeel van de tunnels is op dit moment niet meer bruikbaar en zal eerst blootgelegd en uitgegraven moeten worden.

Artikel delen: