Klacht van leerlingen over vloek op voorlichtings-dvd

Leerlingen van de Zwolse scholengemeenschap Greijdanus hebben een klacht ingediend bij de Raad voor de Rechtspraak over een vloek op een voorlichtings-dvd over de rechtspraak in Nederland. 

De Raad voor de Rechtspraak gaat de dvd nu hermonteren. Volgens een woordvoerder van de raad geeft de dvd de realiteit zo goed mogelijk weer. Daarbij wordt in heftige zaken weleens grove taal gebruikt. De vernieuwde versie zal naar alle instanties worden verstuurd die de dvd hebben aangevraagd.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 39
 1. Blijkbaar zijn er hier mensen op de log die het heel normaal vinden dat er in onderwijsmateriaal wordt gevloekt? Heel apart…
  Je probeert als docent leerlingen aan te spreken op ongewenst gedrag en vervolgens zit het in lesmateriaal.

  Ik snap best dat de verdachten niet altijd even zorgvuldig zijn in hun woorden, maar daar kan vast wel een mooie beeeeep overheen gezet worden. Dan is de strekking nog wel duidelijk.

 2. @Wilbert:

  Dat over het wegpiepen was ook het eerste wat ik dacht toen ik het las.
  Enigszins normen en waarden qua taalgebruik mag je toch wel hebben in lesmateriaal, lijkt me.

 3. Nog meer van die amerikaanse rot piepjes word je toch flauw van, er word gewoon gevloekt op deze wereld kan je alles wat mensen niet aanstaat wel gaan verbloemen. Het is geen sprookje dus word eens wakker!

 4. @Wilbert: Op zich snap ik het punt van Edwin wel. Je kunt het les materiaal wel veel mooier maken dan de werkelijke wereld, maar wordt het daar beter van?
  Ik neem aan, dat je ook wil voorkomen dat mensen zich suf schrikken als ze in de buitenwereld komen. Lesmateriaal op deze manier aanpassen zorgt naar mijn idee voor afsluiting van de buitenwereld en daar wordt niemand beter van.

 5. Tja, dat ze een hekel hebben aan vloeken, moeten ze natuurlijk zelf weten. Persoonlijk vind ik het ook niet het meest charmante gebaar (al doe ik het zelf ook wel). Maar als ze dit soort films al dusdanig schokkend vinden, vraag ik me af of deze fijnbesnaarde zieltjes later wel opgewassen zijn tegen al het blasfemisch geweld in de realiteit. 😉

  kom op Greijdanus, maatschappijleer betekent maatschappijleer, geen fictieleer….

 6. Ik snap jullie punt ook echt wel. Je hoeft geen onzin te verkopen, maar met een beep is ook meer dan duidelijk dat het niet heel florissant is wat er gezegd wordt.
  In die zin vind ik het voor de realiteit van het materiaal niet relevant of de vloek nu verstaanbaar is of niet. Dus zeg ik: haal hem eruit. Of je nu gelovig bent of niet, vloeken en schelden is toch iets waar niemand wat aan heeft. (Afgezien van het feit dat iedereen er wel eens wat uit floept)

 7. Maar laten we wel wezen: de situatie zoals in Amerika waar alles weg gebiept wordt. Dat is toch ook geen tv kijken meer? Je WEET wat er gezegd wordt, maar je hoort het niet. Ik vind het een beetje oogkleppen opdoen.

  Hetzelfde als volwassen mensen die “chips” zeggen als er iets mis gaat. Persoonlijk vind ik dat gewoon schrijnend om te zien. Ik begrijp ook wel dat er wat voor te zeggen valt dat je wat uit wil roepen en dat het dus niet uitmaakt of je iets vervelends roept wat kwetsend kan zijn of iets wat niet vervelend is. (Dit was een hele kromme zin maar mensen begrijpen de bedoeling wel). Maar toch blijft het sip om een volwassene “Chips” te zien zeggen als ze zich god-weet-hoe-hard ergens aan stoten 😉

 8. Het is zo niet van de wereld, storen aan een vloek, terwijl jongeren tegenwoordig comazuipen, happy slappen en cyberpesten. Ook op het Greijdanus, daar ben ik van overtuigd.

 9. vloeken
  Als ik uit Steenwijk terug kom zie ik een bord: “Vloeken is aangeleerd” ach, vind dat prima hoor. Kan me als streng-chr. school ook voorstellen dat je je stoort aan een vloek op een voorlichitngsdvd. Vind zelf “vloeken” behalve godslasterend (maar dan moet “god” ook genoemd worden anders vind ik het geen vloek) ook enorm lelijk en gebrek aan woorden. Tuurlijk vloek ik het wel eens. Maar overbliepen of wegknippen vind ik “domme censuur”. Probeer altijd met beide beentjes in de maatschappij te staan en probeer andere mensen niet je normen en waarden op te dringen. “Indoctrineren” is misschien een groot woord, maar je weet wat er gebeurd als je met 1 vinger naar een ander wijst……

 10. Ik heb gewoon in de loop der tijd een hekel gekregen aan de “Bond tegen het vloeken” en alles wat er bij hoort. Inderdaad: men hoeft niet altijd en overal te vloeken.
  Maar aan de andere kant is het van de zotte dat zelfs woorden als “jeetje” niet mogen. “Jeetje” komt namelijk van de uitroep “Jezus!” (als je verbaasd bent of je ergens over opwindt). En dat is verkeerd gebruik van Jezus’ naam. Als je je over dat soort dingen druk kunt maken vind ik dat je eens heel goed moet gaan nadenken over of je niet een grens overschreden hebt!
  Ook een mooi voorbeeld van deze bond is: de aanklacht tegen een radio 538 DJ die een liedje over hoe prettig de nieuwe dag is voorzien had van een beat. Ik geloof dat in het liedje genoemd werd dat God te bedanken was voor de nieuwe dag. Men heeft hem (bijna) voor de rechter gesleept omdat hij het liedje belachelijk maakte. Terwijl daar geen sprake van was. Hij is alleen niet zo fanatiek als sommige anderen. Belachelijk!

  Meer on-topic: ik vind het vreemd dat jongeren zich hier dusdanig erg aan storen dat ze er over moeten gaan klagen. Laat sommige dingen gewoon langs je heen gaan. Misschien hadden ze de suggestie kunnen geven dat bij een nieuwe uitgave deze vloek verwijderd of weg gebiept kon worden. Maar om nu direct een nieuwe uitgave te moeten gaan maken?!? Leg het naast je neer en leef lekker verder!

 11. Goed, we hebben verschillende opvattingen over wat wel en niet moet kunnen. Het zij zo.

  Wat me wel opvalt is dat de leerlingen van het Greydanus zo afgekraakt worden. (Let wel: ik geef dáár geen les) In de hedendaagse Moslims-met-lange-tenen-discussie wordt continu geklaagd over het feit dat veel moslims niet op een correcte manier hun onvrede uiten. Nu doen deze leerlingen dat volledig correct en dan is het weer niet goed. Let wel: het is de Raad die uiteindelijk besloten heeft tot herdruk en vervanging van het materiaal.

 12. wel en niet
  Is dat NOG zo Plantje?

  Maar aan de andere kant is het van de zotte dat zelfs woorden als “jeetje” niet mogen. “Jeetje” komt namelijk van de uitroep “Jezus!” (als je verbaasd bent of je ergens over opwindt). En dat is verkeerd gebruik van Jezus’ naam. Als je je over dat soort dingen druk kunt maken vind ik dat je eens heel goed moet gaan nadenken over of je niet een grens overschreden hebt!

  Dat wist ik niet, ja had vroeger eens van die afgeleiden gehoord, toen kon “allemachtig” ook niet (van de allemachtige) tja, nixxx meer aan toe te voegen.

 13. @ Wilbert: dit is nogal generaliserend! Heb hier een aantal posts achtergelaten waar heb ik me hier aan bezondigd?

  Wat me wel opvalt is dat de leerlingen van het Greydanus zo afgekraakt worden.

 14. @Wilbert: prima dat we er anders over denken. Daar is het tenslotte een forum voor 🙂

  En inderdaad de manier van commentaar geven is wel correct. Ik vind dan ook de reactie van de Raad om over te gaan op herdruk overtrokken. Ik had duidelijk moeten vermelden dat ik daarvoor de leerlingen van het college niet verantwoordelijk acht!

  @Dick: voorzover ik begrepen heb is het nog steeds uit den boze “afgeleiden van” in de mond te nemen.

 15. De Raad voor de Rechtspraak KLIK[/url] zal vast niet z?lf gaan hermonteren zoals het in het bericht omschreven staat.
  Let trouwens vooral eens op het adres waar die raad gevestigd is… 😀

  Die Raad resorteert overigens onder de glibberige Dr. E.M.H. Hirsch Ballin, welke trouwens een enorme lijst aan nevenfuncties heeft… :'(

 16. In De Raad volgens Wikipedia staat o.a.:

  Over de wenselijkheid van de instelling van een dergelijke Raad bestond lange tijd veel discussie. Tegenstanders meenden dat het een aantasting zou zijn van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Toch werd de Raad uiteindelijk wel ingesteld.

 17. God made us all to look like him, so if we’re dumb, then God must be dumb, and maybe even a little ugly on the side.

  God schiep de mens naar zijn evenbeeld, dus als wij dom zijn dan moet God ook dom zijn, en bovendien nog lelijk ook.

  Citaat: Frank Zappa.

 18. Naar aanleiding van een brief van eurocommissaris Spidla, waarin kritiek wordt geuit op het feit dat kerken in Nederland zich volgens de wet niet aan de Algemene wet gelijke behandeling hoeven te houden, werd dinsdag tijdens het vragenuurtje van de Tweede Kamer aan minister Plasterk gevraagd waarom het reformatorische scholen is toegestaan homoseksuele docenten te weigeren.
  Plasterk antwoordde echter dat de brief niet over onderwijs ging, maar over het wettelijke recht van kerken te mogen discrimineren…

  Bron.

  Het wettelijke recht om te mogen discrimineren?????

  Wie is er hier nu volslagen geschift en druk bezig om Nederland te knevelen en te betuttelen met hun waanideeën?
  Onverdraagzaamheid ten top van wolven in schaapskleren!

 19. ‘Alle spreken over boven, komt van beneden’.

  H.M. Kuitert

  Er is in veel kerken zowel in de traditionele als de evangelische een anti-intellectualisme binnengeslopen. Dit wordt tot onze verbazing door velen ook nog eens als een soort deugd beschouwd. We hebben al meerdere malen ondervonden wat voor een weerstand er bestaat tegen een vorm van geloven dat op zoek is naar redelijk inzicht. Er is in vrijwel geen enkele kerk meer plaats voor een fatsoenlijke geloofsverdediging vanwege het uitsluitend bevindelijke karakter en de nadruk op emotionele ervaring. Liever volgt men zonder zelf na te hoeven denken, de dogma’s na, dan dat men zich serieus met de kernvragen van het christelijk geloof bezighoudt.

 20. Wat een simpele zielen zitten hier zeg. Een beetje respect voor elkaar is toch niet zo moeilijk? En hoezo is vloeken zonder “God” ervoor geen vloeken? Verdomme, verdom me/mij. Dat is een voek op zich. God ervoor is ee vloek godsastering.

  Het feit dat jullie hier als een stel gebeten honden op reageren laat wel zien hoe diep dit zit. Blijkbaar zit er toch meer achter.

 21. Tuurlijk zit er meer achter!

  Een beetje respect voor elkaar is toch niet zo moeilijk?

  Waar vind je dat er hier respectloos gereageerd wordt? Ik vind dat als ik wil vloeken dat dat niet een blijk is van respectloosheid naar de gelovigen toe. Meestal is het gewoon een uiting van pijn omdat ik me ergens aan gestoten heb of zo 😉

  Om de mensen die hier reageren “simpele zielen” te noemen vind ik ook respectloos. Het zijn geen “simpele zielen” maar “andere zielen”. Daar moet je ook maar mee om leren gaan 🙂

 22. Joris, wie roep je aan als je verdomme zegt dan? Als ik verdomme zeg zeg ik dat doorgaans tegen het (niet functionerende) apparaat, of kast waaraan ik mij stoot. Sinds wanneer is het een belediging van een hogere macht als men ‘kast/computer vernietig mij’ schreeuwt’? Volgens mij zijn de mensen die dat als beledigend opvatten de gebeten honden.
  Een vloek op zich is het recht van vrije meningsuiting lijkt me, als iemand dat over zichzelf afroept. Daar heeft een ander niets mee van doen. Daarnaast zit er over het algemeen weinig bewuste waarde aan hetgeen in een vloek gezegd wordt, het gaat om de uiting op zich.

  Verbastering van een vloek is niet voor niets een verbastering. Waarschijnlijk zul je verdorie, verdikkie, getsie, jemig, potjandosie, verdraaid of iets dergelijks niet als een vloek opvatten. Ze komen echter allemaal van dezelfde bron.

  Al probeer ik zo weinig mogelijk te ‘vloeken’ in het openbaar, omdat ik mensen liever niet onbedoeld beledig, vind ik dat een afweging die ieder voor zich maakt. Het is een vorm van respect om het niet te doen, maar het is niet meteen een vorm van disrespect als men het wel doet….

  Heb je er overigens over nagedacht wat de uitdrukking ‘simpele zielen’ in deze context zou kunnen betekenen, voor bijvoorbeeld zwakbegaafde mensen en mensen die lijden aan Gille de la Tourette?
  Als je het hebt over respect voor anderen, lijkt het me een wijs besluit eerst jezelf onder de loep te nemen….

 23. Idd Joris: geen “simpele zielen” maar “andere zielen”. En

  Heb je er overigens over nagedacht wat de uitdrukking ‘simpele zielen’ in deze context zou kunnen betekenen, voor bijvoorbeeld zwakbegaafde mensen en mensen die lijden aan Gille de la Tourette?

  Leven en laten leven 😉

 24. Jan Peter Balkenende: Atheïsten functioneren niet. [/url]

  Balkenende zegt in dit interview onder andere: ⤽zonder geloof kun je niet functioneren, dat hoef ik de kijkers van ??Hour of Power?? niet uit te leggen.⤝ En daar wil ik mijn Minister President hartelijk voor danken. Ik wil u hartelijk danken voor het inhoudelijk oordeel dat u geeft over iedereen die geloof niet accepteert als valide denkwijze. Dat ú van mening bent dat u niet in staat bent om te functioneren zonder het hebben van geloof in een onbewijsbaar en onwaarschijnlijk opperwezen dat er genoegen in schept om mensen te laten lijden, moet u weten. Dat betekent echter niet dat u ruim de helft van de Nederlandse bevolking indirect hoeft uit te maken voor een stel niet-functionerende debielen.

  Als er namelijk sprake is van een groep niet-functionerende debielen, Minister President, dan is het uw soort wel. Het soort dat meent dat vrouwen minderwaardig zijn en dat homoseksuelen vooral niet voor hun geaardheid mogen uitkomen. Het soort dat meent dat een vrouw geen recht heeft te beslissen over haar eigen lichaam. Het soort dat meent dat het moet bepalen naar welke films het volk mag kijken. Het soort dat meent als enige kennis te hebben van het concept normen en waarden. Het soort dat meent dat een gedachte al tot zonde kan leiden. Het soort dat meent dat het universum geschapen is voor hen alleen. Het soort dat niet in staat is tot een evenwichtige afweging van de feiten. Het soort dat respect eist, maar de rechten van niet-gelovigen met voeten treedt. En dit alles -en veel meer- op basis van een boek uit de ijzertijd en het door geweld afgedwongen respect voor religie.

  En dat noemt zich premier van ALLE Nederlanders… BAH!
  Walgelijk deze wolf in schaapskleren met z’n dubbele agenda en dubbele moraal. >:( >:( >:(

Reageer