Leerlingen van OBS de Springplank doen onderzoek naar duurzaamheid - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Leerlingen van OBS de Springplank doen onderzoek naar duurzaamheid

Zwolle – Witte jassen, veiligheidsbrillen en uitdagende proefjes. Van week 22 t/m 25 staat onderzoek naar duurzame energie centraal bij OBS de Springplank in Zwolle. Na een bezoek aan het duurzame Enexis-huis, de Stadshoeve en de Nooterhof gaan de leerlingen zelf aspecten van duurzaamheid onderzoeken. De nieuwe werkwijze van de school, ‘Ondernemend Leren’, speelt hierbij een belangrijke rol.

Pilot
De Springplank heeft samen met Travers Welzijn een speciaal laboratorium ingericht waar de jonge onderzoekers in teams werken aan hun onderzoek. Het gaat om een pilot project. Travers Welzijn is de initiator van het project en hoopt het in de toekomst op meerdere scholen in Zwolle te kunnen aanbieden. Beide partijen vinden het belangrijk dat kinderen en ouders op een speelse manier kennis kunnen maken met duurzame energie en hopen met dit project daar een slag in te slaan. De materialen en gadgets zijn ingekocht door Travers Welzijn, zodat deze in de toekomst ook op andere scholen kunnen worden ingezet. Ook dat is duurzaam bezig zijn.

Energiegebruik
De leerlingen richten zich op het energiegebruik in en rondom de school. Ook krijgen ze een opdracht mee om thuis het energiegebruik te onderzoeken. Na een week onderzoek en experimenteren gaan de onderzoekers per team of klas aan de slag met het uitdenken van tips voor energiebesparing op de school zelf. Daarvoor doorlopen ze de cyclus van het ‘Ondernemend Leren’.

Ondernemend leren
Het ‘Ondernemend Leren’ is een werkwijze die sinds dit jaar op de Springplank is ingevoerd. Het is een actieve vorm van leren, waarbij de leerlingen worden uitgedaagd hun eigen talenten te ontwikkelen. Hiermee wordt het nemen van initiatieven en het samenwerken gestimuleerd. De cyclus van het ondernemend leren bestaat uit de 5 D’s: Dromen, Denken, Durven & Doen en Delen.

Delen
De laatste fase, het ‘Delen’, zal plaatsvinden op woensdag 20 juni. Op deze dag presenteren de jonge onderzoeksteams zich aan ouders, vrienden en wijkbewoners. Door het Onderzoekspad te doorlopen worden ouders betrokken bij het onderzoek dat de kinderen de afgelopen weken hebben verricht. Er kan gestemd worden voor het beste idee van de Springplank. Tijdens de afsluitende prijsuitreiking, zal de winnaar bekend worden gemaakt. Iedereen die nieuwsgierig is naar het project en de nieuwe werkwijze van de school, is deze ochtend vanaf 11.00 welkom op OBS de Springplank.

Foto's 3
Leerlingen van OBS de Springplank doen onderzoek naar duurzaamheid - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Leerlingen van OBS de Springplank doen onderzoek naar duurzaamheid - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: