Regionale arbeidsmarkt vraagt om extra vakmensen

Regionale arbeidsmarkt vraagt om extra vakmensen

Zwolle – De arbeidsmarkt voor mbo-beroepen is flink in beweging. Uit cijfers van het UWV blijkt dat de huidige krapte zich sinds 2008 niet heeft voorgedaan. Voor 2019 wordt er een verdere banengroei voorspeld. De grootste instroomvraag vinden we bij typische mbo-beroepen.

Volwassenen die interesse hebben om zich om te scholen naar een mbo kansberoep kunnen zich laten informeren op de informatieavond van 25 juni bij het Deltion College. Mensen met een diploma verzorgende IG, verpleegkundige, vrachtwagenchauffeur, elektro – of installatietechniek zullen weinig moeite hebben om op gesprek te komen bij werkgevers. De groei in de horecabranche zien we vertaald in veel vraag naar opgeleide koks. Om snel te voorzien in de grote vraag maakte Deltion onlangs bekend te starten met trajecten die in acht maanden tijd resulteren in een branche-erkend koksdiploma.

De zorgsector is de banenmotor van de regio Zwolle. Door de vergijzing van cliënten- en werknemersbestand is er een oplopend tekort aan zorgprofessionals met een mbo-diploma. ‘We merken dit direct aan de toename van het aantal volwassen studenten die instromen met een leer-werktraject’, aldus Anne Hulzebosch, directeur studentenzaken bij Deltion.
Andere sectoren die garant staan voor banengroei zijn de bouw- en energiesector. In 2050 moet de gebouwde omgeving in Nederland energieneutraal zijn. Om dat te bereiken in de regio Zwolle zullen jaarlijks 8100 woningen en 450 gebouwen moeten worden aangepast. Werkgever Enexis is op 25 juni aanwezig om te vertellen over loopbaanmogelijkheden binnen de energietransitie.

Niet alle mbo-beroepen profiteren van de banengroei. Binnen de financiële dienstverlening zien we verschuivingen als gevolg van de automatisering. Voor medewerkers die geen passende functie binnen dezelfde sector kunnen vinden, kan omscholing via een brancheopleiding of bbl-opleiding dan een oplossing zijn. ‘Klantgerichte werknemers zijn bijvoorbeeld erg welkom in de retail of in de optiekbranche. Een diploma opticien of audicien kan al binnen 2 jaar worden behaald’, weet Hulzebosch te melden.
Volwassenen, die meer willen weten over kansrijke mbo-beroepen en passende scholingstrajecten, zijn welkom op 25 juni tussen 18.00 en 20.30 uur bij het Deltion College in Zwolle. Bezoekers kunnen workshops bijwonen en in gesprek met vakdocenten, werkgevers en loopbaanadviseurs.

Artikel delen: