Uitbreiding Wendakker bedreigt verkeersveiligheid

Bewoners van het Veldbeemdgras maken zich grote zorgen over de gevolgen voor de verkeersveiligheid als de geplande uitbreiding van De Wendakker op de zogenaamde “reservedriehoek” bij het winkelcentrum Stadshagen doorgaat. Zij hebben dan ook bij de gemeente bezwaar aangetekend.

“In gesprekken met ons, onderkent de gemeente de problemen met de verkeersveiligheid. Het is alleen jammer te merken, dat ze op één of andere wijze blijven vasthouden aan de ingetekende locatie aan De Duiker”, aldus Jeannette Kloekke. De bewoners begrijpen de noodzaak van de noodlocatie. Ze vinden deze echter volstrekt verkeerd gekozen. De reden hiervoor is dat de verkeersveiligheid dramatisch zal verslechteren. Fietsende kinderen en ouders krijgen het moeilijker om veilig gebruik te maken van De Overtoom, Mannagras, Veldbeemdgras en De Duiker. Oversteken wordt lastiger, door de toename van het verkeer. Daar waar de gemeente een verkeersluwe situatie propageert, versterkt ze juist de onveiligheid door op een onlogische plek, exact op de grens van een “knip” in de wijk, de uitbreiding toe te staan.

Daarnaast is de plek in tegenspraak met het bestemmingsplan en ligt de locatie ongunstig ten opzichte van het wijkdeel waarvoor de uitbreiding bestemd is. De gemeente geeft dan ook aan een zogenaamde artikel 17 procedure te moeten starten om de uitbreiding juridisch mogelijk te maken.

“Dit deel van Stadshagen heet niet voor niets “Pad en Tuin”. De gemeente heeft met succes een verkeersluwe buurt aangelegd. Deze is niet berekend op extra doorgaand autoverkeer richting de reservedriehoek. Daarnaast zorgt de uitbreiding voor extra drukte nabij de Dalton school De Zevensprong, die schuin tegenover de noodlocatie van De Wendakker staat. Dat komt de veiligheid van de kinderen niet ten goede. Zeker niet als ze rekening moeten houden met nog meer autoverkeer en de bus.”, zegt Gosse Klaas Miedema.

De bewoners dragen een alternatieve locatie aan. Namelijk aan de Hagevoordenstraat, Eerdelaan en Hofstedestraat tegenover het Zonnehuis. Deze locatie is voor de noordelijke Stadshagenaars relatief eenvoudig te bereiken. Ze vermindert de verkeersdruk op de “knip” in het centrum bij De Duiker. Daarnaast wordt het voor De Wendakker aantrekkelijk om nieuwe leerlingen uit dit gedeelte van de wijk te werven, gezien hun bereikbaarheid.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Tja, voor die verkeersknip hadden gewoon redelijke alternatieven moeten komen. Want het is duidelijk dat dat ding veel irritatie en overlast opleverd.


  Maak melding

 2. @ Chris: eens en OP TIJD. Een blinde kan zien dat het nu te laat is. Maar misschien wil de gemeent Stadshagen nu meer promoten als FIETSSTAD nr.1. Heb daar een mailwisseling over gehad met voorlichting.


  Maak melding

 3. Die knip is vanaf het begin van de bouw van Stadshagen geen geheim geweest. Als je je in Stadshagen gaat vestigen en enig navraag doet, dan zou je hiervan op de hoogte moeten zijn.

  Wat irritant is en overlast oplevert, is dat mensen die de school op loopafstand hebben, toch hun kinderen met de auto weg willen brengen!


  Maak melding

 4. Zucht
  Had het trauma net verwerkt, gaat alles nu weer opnieuw beginnen? Knappe jongen/meisje die mij op tekening de 3 punten van de knip kan aangeven. Op de plek waar de school uitbreidt is idd altijd de bedoeling geweest dat daar iets zou komen. Denk dat Jenet en (directe) buren zitten met de te verwachten overlast van auto’s en fietsen. Iets waar de wijkclub STADSHAGEN-TOTAAL zich regelmatig over beklaagt (heeft). Ook de verkeerscommissies van diverse scholen was hier op zijn minst gezegd verontrust over. Misschien kan iemand van 1 van de genoemde “clubs” hier wat over schrijven……kom er maar in Monique 😉


  Maak melding

 5. Tja, dan moet je vooral zeggen dat je de locatie op de plek bij het Zonnehuis wilt hebben als je het autoluw wilt houden… Het is te zot voor woorden dat je de locatie 20 minuten lopen wilt verplaatsen omdat er zogenaamd veel ouders (het gaat in eerste instantie om 21 kinderen!) met de auto hun kind willen brengen. Je kan wel vragen aan de ouders om zo veel mogelijk met fiets of lopend te komen brengen en halen en dan ook de voorzieningen om het gebouw heen daarop aanpassen. Zeg nou zelf: de fietsenrekken van het winkelcentrum aan die kant worden nauwelijks gebruikt, krijgen ze toch nog een juiste bestemming misschien…

  Het is voor mij als toekomstig ouder van een kind dat daar straks heen zal moeten niet leuk om te horen dat we weer verplaatst gaan worden waarschijnlijk omdat er te laat geklaagd is door de omwonenden. Ik hoop dan ook dat deze noodvoorziening gewoon doorgaat en dat mijn kind niet nog meer heen en weer geslingerd gaat worden tussen de locaties, want de nieuwe school gaat straks toch ook weer op de andere plek komen (aan de oude Werkerlaan waar eerder (nu?) ook scholen hebben gezeten.

  Wat is nu precies het probleem? De verkeersknip of dat er tijdelijk een school komt op de plek waar eerder nog veel meer mensen met de auto op af kwamen (informatiecentrum)?


  Maak melding

 6. Lekker bezig met de verkeersstromen in S.hagen!
  Nou is dit idee van de baan en komen ze met een SLECHTERE variant! Een dam in het verlengde van het Liesgras 😮 :'( >:( >:(
  Hier moesten we vandaag toch maar ff tegen tekenen!!


  Maak melding

Reageer