Hoe is de samenstelling van uw buurt in Zwolle ?

Hoeveel allochtonen wonen er in uw buurt in Zwolle? Heeft u zich dat wel eens afgevraagd? Dat kunt u nu met één blik op het internet zien. En niet alleen dat, ook hoeveel kinderen er in de straat zijn geboren en hoeveel mensen een uitkering krijgen is te vinden.

Het Centraal Bureau voor Statistiek publiceert sinds deze week al zijn buurtcijfers op de site CBS in uw buurt. Van bevolkingssamenstelling tot inkomens en van huurprijzen tot geboortecijfers. Niet op een saaie, cijfermatige manier, maar grafisch weergegeven met behulp van Google Maps. Zo kunt u zien dat in de wijk Holtenbroek I het aantal niet westerse allochtonen 33 % is, in Berkum dat 1 % bedraagt en in Spoolde dat nihil is. De meest welvaren wijk van Zwolle lijkt Brinkhoek te zijn, waar de mensen een gemiddeld inkomen hebben van € 28.000,- in het jaar 2005.

Volgens Chantal Melser van het CBS zijn de grafische kaartjes de kracht van de nieuwe site. ‘De informatie was er al, maar je moest wel heel goed zoeken om iets te kunnen vinden. Door de grafische kaartjes kan iedereen meteen een heel duidelijk beeld krijgen van zijn eigen buurt.’ Na het selecteren van de stad en buurt kan de bezoeker kiezen uit een hele lijst met informatie over bevolking, huishoudens, arbeid, inkomen en woningen. Zo verschijnen de cijfers vanzelf in het kaartje. Volgens Melser zijn de reacties van gebruikers voornamelijk enthousiast. ‘Ze vinden het leuk om te zien dat hun wijk 11% van de mensen een uitkering heeft of dat er in 2005 precies 285 baby’s zijn geboren.’

In 2005? Ja, in 2005. Met deze vraag is meteen één van de belangrijkste problemen van CBS in uw buurt blootgelegd. De site is lang niet overal actueel, want de gegevens worden niet dagelijks ge-update. Voor de nieuwste cijfers moet je nog steeds naar de lastig te vinden ‘ouderwetse tabellen’. Bovendien is het in Google Maps nog moeilijk navigeren. In plaats van klikken op het kaartje, moet de bezoeker zich eerst door allerlei dropdown menu’s heen worstelen. En dat alles gaat behoorlijk traag. Voor Melser heeft dat een positieve oorzaak. ‘De bezoekcijfers van de eerste dagen overtroffen al onze verwachtingen. De 20.000 hits per dag kunnen we nu nog niet goed aan, maar daar wordt aan gewerkt.’

Gebrek aan privacy?

Technische beperkingen of niet. Het belangrijkste probleem ligt misschien wel in de privacysfeer. Mag al die informatie over de Nederlander wel zomaar worden geopenbaard? Volgens Melser is het geen probleem, zolang de cijfers maar geen informatie over individuen prijsgeven. ‘Op het moment dat de bevolkingsgroep te klein wordt, geven we geen informatie meer over inkomens of uitkeringen.’ Met minder dan tweehonderd inwoners per buurt, zou je kunnen achterhalen om wie het gaat en dat is niet de bedoeling. ‘Je mag jezelf of je buurman nooit herkennen’, zegt Melser.

CBS in uw buurt probeert een totaalindruk te geven. Een vergelijking tussen verschillende buurten. Of een overtuigende bewijsvoering tijdens een discussie over de samenstelling van de buurt.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Hoe is de samenstelling van uw buurt in Zwolle ?”

  1. Zeer interessant!
    Interessant en bruikbaar voor politici en andere planners lijkt me. Ook voor ondernemers en gewoon geïnteresseerden. Zal me er eens in verdiepen.

  2. heb ff gekeken hoe up to date deze sit is.
    Maar dat valt erg tegen..

    Als ik zie in b.v. holtenbroek 1 lopen ze wel 1,5 jaar achter op de gegevens…

  3. 28.000 Belastbaar inkomen.Die andere 100.000 zijn aftrekbare kosten. ;D.Hoe meer geld je hebt hoe meer je de belasting kunt tillen.Jan met de pet moet bloeden tot de laatste cent.

  4. @Tjalling: ton aftrekbaar, zou zomaar kunnen. Het klopt idd niet

    Hoe meer geld je hebt hoe meer je de belasting kunt tillen

    maar moet je ze eens horen piepen als de hoogste schijf iets omhoog gaat! En dreigen met vertrek naar België…..tjoooooooo!

Reacties zijn gesloten.