Vragen over gevolgen rookverbod voor Zwolle

Op 1 juli zal de café – en uitgaanscultuur in Nederland drastisch veranderen door de invoering van het rookverbod in de horeca. De Tweede Kamer stelt weliswaar het rookverbod vast, maar de uitwerking is vooral een kwestie van de lokale overheid. Gemeenten beslissen immers over terrasvergunningen, bouwvergunningen, openbare orde en plaatselijke milieuregels, zegt VVD Zwolle.

Uit een onderzoek van het horecavakblad Proost! bleek dat men in bijvoorbeeld Ierland slecht was voorbereid, toen daar bijna vier jaar geleden het rookverbod van kracht werd. In een stad als Dublin zijn inmiddels “rookstroken” te vinden voor horecabedrijven zonder terras. Meestal zijn boven die stroken luifeltjes aangebracht en worden de stroken afgezet met windschotten. In veel landen waar het rookverbod inmiddels al van kracht is bepalen “buitenrokers” het straatbeeld. De VVD in Zwolle stelt hierover vragen aan het college in Zwolle.

Dit brengt de fractie van de VVD Zwolle tot de volgende vragen:

1. Is er door U al gesproken met de horeca over de gevolgen van de invoering van het rookverbod?

2. Mocht een dergelijk gesprek met bijvoorbeeld de plaatselijke afdeling van Horeca Nederland nog niet hebben plaats gevonden bent U dan van plan om een dergelijk gesprek te entameren?

3. Hoe bent U van plan te reageren op aanvragen van vergunningen om buiten rokende klanten van horecabedrijven te faciliteren?

4. Hoe staat U tegenover het inrichten van “rookstroken” voor horecabedrijven zoals bijvoorbeeld in Ierland het geval is?

5. Kunt U een inschatting maken van de consequenties voor de openbare orde als (grote) groepen rokers zich op straat bevinden en is hier al contact over met de politie, met name in het kader van het VOS-project?

Zwolle, 15 februari 2008

Namens de fractie van de VVD Zwolle

Gerrit van der Kooy, raadslid

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Ik denk persoonlijk dat men met dat rookverbod een hoop gezeik op de hals halen. Veel mensen die buiten voor overlast zorgen. Ik rook zelf niet maar ik vind het gewoon belachelijk dat men zo;n verbod invoerd voor een paar astma-patienten die lopen klagen, straks voeren ze nog even dat plan van die 2 friese monsters erdoor en sluit het ook nog even allemaal om 2 uur. Nou uitgaan in Nederland word steeds minder aantrekkelijk >:(


  ⚠️ Meld

 2. rookverbod
  Het rookverbod is door de regering ingesteld met instemming van een kamermeerderheid. Ach, t scheelt in elk geval verschrikkelijk stinkende kleren en een droge keel. Maar het had voor mij niet gehoeven. Ach, ze naaien internationaal elkaar met van alles op: milieu, gezondheid, oorlogen etc. ‘T zal allemaal wel. Men verwacht dus eerder trammelant omdat er meer mensen buiten roken? Een tevreden roker was toch geen onruststoker 😉


  ⚠️ Meld

 3. Ach, t scheelt in elk geval verschrikkelijk stinkende kleren en een droge keel.

  Oke met die stinkende kleren ben ik eens maar die droge keel daar ben je zelf bij he 😀


  ⚠️ Meld

 4. Papje
  Papje zit vuistdiep in de horeca, nixxx mis mee hoor…..een bijzonder gezellige tak van ’t leven. VVD zal wel veel rokende aanhang hebben want ze zijn daar nogal met zichzelf bezig. Dit vind ik wel te ver gaan:

  In een stad als Dublin zijn inmiddels “rookstroken” te vinden voor horecabedrijven zonder terras. Meestal zijn boven die stroken luifeltjes aangebracht en worden de stroken afgezet met windschotten.

  rokend tussen 2 schotten en een luifel. Op kosten van Zwolle’s inwoners? Ze willen je natuurlijk ook nog wel je natje en droogje bezorgen, anders mist de uitbater omzet.


  ⚠️ Meld

 5. rook verbod
  de regering moet de sigaretten fabrikant eerst maar is aanpakken
  die stoppen steeds meer verslavende stof in die dingen
  ze willen zo veel mogelijk mensen verslaafd houden
  maar ja dat doen ze niet
  kost de schat kist miljoenen accijns


  ⚠️ Meld

 6. Klopt maarja dan kunnen ze beter ook de mensen binnen laten ipv buiten want binnen kunnen ze drinken en roken tegelijk helemaal dik verdienen voor Den Haag …


  ⚠️ Meld

 7. Ik ben wel voor een rookverbod. Ik was laatst bij een concert en daar wordt toch wat afgepaft, vreselijk smerig als je daar niet van houdt. M’n kleren stonken een uur in de wind. Met name bij restaurants vind ik het ook een goed idee dat het wordt afgeschaft. Je zit toch niet lekker te eten in zo’n rookwalm? Voor de kroegen enzo kan ik er wat minder moeite mee hebben.


  ⚠️ Meld

 8. @ ad: de regering wil zoveel mogelijk mensen verslaafd houden? Volgens mij is dat moreel onjuist en kost verslaving de maatschappij bakken vol geld.


  ⚠️ Meld

 9. Met name bij restaurants vind ik het ook een goed idee dat het wordt afgeschaft.

  Daar heb ik geen moeite mee ik vind het zelf ook fijner om normaal te eten, maar in een kroeg of een discotheek (die we niet hebben) ,kom op voor die paar mensen die er last van hebben het hele uitgaan op ze kop zetten in een negatieve zin. Denk daarbij aan overlast op straat, de ondernemers die veel geld gaan mislopen, op straat met een glas mag ook niet want je mag niet openbaar drinken dus dat is ook geen mogelijkheid. Maarja nederland kan niet achterlopen op de rest van europa we moeten wel kont blijven likken he als NL >:(


  ⚠️ Meld

 10. Vanwege mijn werk kom ik regelmatig in Zweden en in Frankrijk. Daar zit ik regelmatig in restaurants of pubs. In Zweden geldt al een poos een rookverbod en in Frankrijk sinds 1 januari jl. Probleemloos ingevoerd in beide landen. Asbakken van tafel, sticker op de deur en klaar. Soms zie je rokers even naar buiten gaan om er eentje op te steken. Binnen ruikt het fris en… het zit voller dan voorheen! Waar gaat het dus in Nederland nog over? En al die “interessante” VVD-vragen? Gewoon doen.


  ⚠️ Meld

 11. zit voller dan voorheen

  persoonlijk denk ik niet dat het voller word dan voorheen onderschat niet hoeveel mensen er roken, ik denk dat er meer rokers zijn dan niet rokers. En er zijn genoeg niet-rokers die het niet erg vinden dat er gerookt word. Maarja de tijd zal het leren …


  ⚠️ Meld

 12. @ Michael Reiziger: idd zijn deze vragen voor de interessantdoenerij en ter meerdere glorie van Papje en zijn vrienden in de Horeca. Heb er eigenlijk wel genoeg over geschreven. Mooi geluid Reiziger van een ervaringsdeskundige, over de grenzen.


  ⚠️ Meld

 13. de regering moet de sigaretten fabrikant eerst maar is aanpakken
  die stoppen steeds meer verslavende stof in die dingen
  ze willen zo veel mogelijk mensen verslaafd houden
  maar ja dat doen ze niet
  kost de schat kist miljoenen accijns

  De overheid en de fabrikanten weten al tientallen jaren lang dat het roken slecht is en vooral ook welke stoffen daar verantwoordelijk voor zijn.
  Niks nieuws onder de zon.
  Het leverde miljarden per jaar op voor beide partijen.

  Een rookverbod in restaurants kan ik mee leven, vooral als men dan als service aparte rookkamers zou inrichten. Maar daar is iedere uitbater natuurlijk vrij in om te doen of niet.
  Voor café’s zou men de uitbaters vrij moeten laten in hun keus: Wel of niet rookvrij.
  Ik weet nu al wel welke café’s dan afgeladen vol zitten en welke niet.


  ⚠️ Meld

 14. kost verslaving de maatschappij bakken vol geld.

  voor de maatschappij zijn de goedkoopste mensen rokers, daarna de dikkerds en de duurste zijn de biologische worteltjeseters. Althans, volgens een onlangs (vorige week?) gepubliceerd rapport.

  En een veel gehoord geluid is dat de kroeg niet fris gaat ruiken, maar naar winden en zweet 😉 Zo blijft er in ieder geval altijd wat te klagen.

  Ik denk in ieder geval dat het de gemeenschap niet veel goeds zal doen. Afgezien dat het straatbeeld bepaald gaat worden door rokers, krijg je er weer een groep bij die van alles niet mag, en het zoveelste beperking op zijn levensstijl. Dit zal in ieder geval het gemeenschapsgevoel niet goed doen: jezelf ontplooien doe je alleen als je de ruimte krijgt, en dat geldt in alle opzichten.


  ⚠️ Meld

 15. eerste ervaring
  Met de wintersport in frankrijk vond ik het ideaal.. idd geen stinkende kleren meer of andere overlast. 🙂 De meeste rokers gingen buiten staan of rookten gewoon minder !! In de plaatselijke disco haden ze een speciale overdekte buiten plaats (voor de rokers) gemaakt. Dus ik zie het wel als een positieve ontwikkeling.


  ⚠️ Meld

 16. ah en straks gaat men zeiken dat hun kleding naar bier ruikt omdat er bier word geschonken, dan mogen we straks in de horeca alleen maar water drinken want dat stinkt niet en vlekt niet. Gezellig stappen word dat 8)


  ⚠️ Meld

 17. Ben net zelf terug uit Ierland en heb daar gezien hoe het ook kan. Veel kroegen hebben een rokers voorziening getroffen. Het gaat wel iets verder als omschreven in het artikel. Complete bouwwerken incl. gezellige verlichting, muziek, sta tafels en soms zelfs bankstellen. Als er een steeg tussen 2 kroegen zit hebben ze die meestal compleet overdekt en ingericht. Hopelijk gaan ze hier in NL ook losjes om met het creëren van rook ruimtes en slaat de verbied manie niet hier ook in door.


  ⚠️ Meld

 18. ah en straks gaat men zeiken dat hun kleding naar bier ruikt omdat er bier word geschonken

  Nope, ook dat gaat over, omdat het inademen van alcohol evengoed k*nk*erverwekkend is. Helaas voor de anti-goeroes is dat ook bewezen (zie hiervoor de site van de gezondheidsraad). Dus bij consequent gedrag mag er alleen buiten getapt worden. Het wordt echt gesellie binnen 🙂


  ⚠️ Meld

 19. Die harde muziek in de kroeg, en vooral disco das pas slecht voor een mens.Je wordt er harstikke doof van.Dat gaat een hoop geld kosten aan gehoorapparaten in de toekomst.
  Dus ook naar buiten met die muziek. ;D  ⚠️ Meld

 20. Over 5 jaar weten we niet beter meer en hoor je er niemand meer over.
  Hoe lang geleden is het dat het rookverbod voor de werkplek werd afgekondigd? 4 Jaar geleden. Ik ben nog regelmatig blij, dat ik 4 jaar en 2 maanden geleden gestopt ben met roken, maar dat heeft niets met dat verbod te maken. Toch hoor je ook niemand meer zeuren over het feit dat ze niet meer mogen roken op de werkplek!

  En muziek is ook slecht voor je? Alcohol is ook slecht voor je? Dat kan wel zo zijn, maar aan muziek kun je plezier beleven (en sommigen worden er zelfs rijk van 🙂 ) en alcohol kan een avondje voor mensen ook aangenamer maken. (Let wel even op: ik zeg KAN een avondje aangenamer maken. Met mate enz enz. Alcohol is lang niet in alle opzichten goed.) Maar mijn punt is: roken is nergens goed voor en dus vind ik vergelijkingen met muziek en alcohol (deels) onterecht. Ook hier weer even nuanceren: mensen moeten vooral doen wat ze zelf willen en als ze willen roken zitten ze mij er niet mee in de weg. Maar hier wordt wel wat suf gereageerd vind ik.


  ⚠️ Meld

 21. Toch hoor je ook niemand meer zeuren over het feit dat ze niet meer mogen roken op de werkplek!

  Bijna dagelijks moet je dat nog aanhoren: mensen die klagen over het uiteendrijven van groepen (bijv bij bedrijven) en anders wel mensen die de hele dag uit het raam staan te kijken of hij/zij buiten vlgs de kijker zijn tijd verdoet.
  Zijn maar zo ff twee dagelijkse voorbeelden.

  En muziek is ook slecht voor je? Alcohol is ook slecht voor je?

  Volgens de wijze heren is gezondheid van de medewerker HET argument. Dan kan je andere (ook aangetoond ongezonde) factoren niet uitsluiten. Anders ben je nogal selectief bezig.

  aan muziek kun je plezier beleven

  Aan tabak ook,

  en sommigen worden er zelfs rijk van smilies/smiley.gif

  Aan tabak ook,

  en alcohol kan een avondje voor mensen ook aangenamer maken.

  En tabak kan een avondje voor mensen ook aangenamer maken.
  Zonder avondje alcohol dus geen gezellig avondje?

  roken is nergens goed voor

  Vind jij,

  Nogmaals, het argument om het in te voeren is de bescherming van de medewerker, of hij/zij dat nu wil of niet. En als de medewerker ergens aan blootgesteld wordt, dan is het wel aan genoemde punten. Dat kan je suf vinden, maar vertel dat ook eens tegen de mensen die k*nk*r hebben agv de alcoholdampen of het gehoor grotendeels zijn kwijtgeraakt.

  Het is niet voor niets dan in het bedrijfsleven bijv tegen alcoholdampen beschermende maatregelen worden vereist, bij een MAC-waarde die de biertappert allang overschrijdt.
  (MAC = maximaal aanvaardbare concentratie)  ⚠️ Meld

 22. Bijna dagelijks moet je dat nog aanhoren: mensen die klagen over het uiteendrijven van groepen (bijv bij bedrijven) en anders wel mensen die de hele dag uit het raam staan te kijken of hij/zij buiten vlgs de kijker zijn tijd verdoet.
  Zijn maar zo ff twee dagelijkse voorbeelden.

  Wat een onzin! Ook toen je nog op de werkplek mocht roken verdeden die mensen hun tijd niet. Dat is gewoon een punt dat vele zeikerige niet rokers aan zich hebben. Die denken dat rokers luie mensen zijn.

  Volgens de wijze heren is gezondheid van de medewerker HET argument. Dan kan je andere (ook aangetoond ongezonde) factoren niet uitsluiten. Anders ben je nogal selectief bezig.

  Ik zeg niet, dat muziek en alcohol niet slecht voor je zijn. Maar dat is gewoon iets dat veel rokers die zich te druk maken om welk verbod dan ook telkens roepen. Altijd als men aan het sigaretje komt beginnen ze te piepen, dat er nog veel meer dingen slecht zijn. En dat is ook zo. Maar het is niet altijd een reden om een verbod tegen te houden.

  aan muziek kun je plezier beleven

  Aan tabak ook,

  Echt waar, dat dacht ik ook toen ik nog rookte, maar ben er nou eens heel eerlijk over. Nogmaals: als je wil roken moet je het doen; ik wil geen zeikerige niet-roker zijn, maar mensen voelen zich zo aangevallen.

  En tabak kan een avondje voor mensen ook aangenamer maken.
  Zonder avondje alcohol dus geen gezellig avondje?

  Meen je serieus, dat roken voor mensen het verschil tussen gezellig en niet gezellig kan zijn?
  Met de stelling erna neem je aan, dat ik van mening ben dat je zonder alcohol geen gezellig avondje kunt hebben. Dan lees je wel heel erg selectief. Beetje flauw om zo een punt uit zijn verband te rukken. Ik heb namelijk DUIDELIJK aangegeven dat het uiteraard wel met mate moet zijn en dat het zo KAN zijn, maar niet hoeft te zijn!

  roken is nergens goed voor

  Vind jij,

  Waar is het goed voor dan?

  Het is niet voor niets dan in het bedrijfsleven bijv tegen alcoholdampen beschermende maatregelen worden vereist, bij een MAC-waarde die de biertappert allang overschrijdt.
  (MAC = maximaal aanvaardbare concentratie)

  Vreemd, dat je over die maatregelen niemand hoort zeuren…

  Maar bovenal is mijn punt (los van wat ik van roken vind): over 5 jaar weet 99% van de mensen niet meer beter. En dan is iedereen al vergeten waar we ons nu zo druk om maakten.


  ⚠️ Meld

 23. Dat is gewoon een punt dat vele zeikerige niet rokers aan zich hebben.

  Klopt, maar dat zijn wel de mensen die nu heel hard roepen dat het verboden moeten worden, en niet omdat ze zo’n medelijden hebben met de barmedewerker, maar omdat ze zich druk maken om de eigen wasmand. En als dit erdoor is, is het weer tijd te zeuren over andere dingen.

  Maar het is niet altijd een reden om een verbod tegen te houden.

  Op zich is dat waar, maar bij consequent handelen (en dat is ook eerlijke handel) bestrijd je alle gevaren. En genoemde gevaren zijn goed te bestrijden met andere middelen, zoals afzuiging en verplichte gehoorbescherming en gelimiteerde geluidsinstallaties.

  Ja, zelfs afzuiginstallaties kunnen heel goed zijn – ook al beweert Stivoro niet. Kijk eens in de industrie, daar is zeer veel kennis aanwezig over afzuiginstallaties die de meest kwalijke stoffen in de lucht reduceren tot ver beneden de MACwaarde.
  En bij een goede bescherming tegen bijv alcoholdampen, heb je de werknemer ook goed beschermd tegen andere dampen – zelfs tegen die stinkende winden 🙂

  maar ben er nou eens heel eerlijk over.

  Ben jij vergeten hoe lekker of het is om ergens lekker onderuit te zitten met een peuk en een drankje? Ben je ook vergeten andrenaline verhoogt en daardoor tot meer dingen in staat bent?
  Maar goed, er zijn schijnbaar ook (ouderdoms)ziekten waartegen tabak goed werkt (parkinson en alzheimer). Als je meer wil weten moet je eens een google doen met de sites van Stivoro en arbodienst eruit filteren en de anderen die voornamelijk van plakken en knippen zijn.

  Meen je serieus, dat roken voor mensen het verschil tussen gezellig en niet gezellig kan zijn?

  Tuurlijk. Hier in de buurt een ontmoetingspunt waar ook niet gerookt mag worden ivm de begeleiding (=werkplek). De “klanten” zitten nu meer thuis of buiten, en niet meer in de gemeenschappelijke ruimte.
  Ik voorzie dan ook meer thuis-feestjes, bierkeet-achtige dingen en meer. Dat heeft ook alles te maken met de vele ge- en verboden. Het ongecompliceerd feestje vieren is steeds lastiger (en dat geldt dan voor beide partijen, want overal moet rekening mee gehouden worden).

  Vreemd, dat je over die maatregelen niemand hoort zeuren…

  Hoe bedoel je? Alcohol wordt in de industrie ruimschoots toegepast (en gaat dus vééél verder dan de bierbrouwerij). In de industrie wordt daar ruim in geinvesteerd. Medewerkers zien zeker niet altijd het nut in en belemmeren hen soms ook in de werkzaamheden. Dus ook dat hoor je…………

  over 5 jaar weet 99% van de mensen niet meer beter. En dan is iedereen al vergeten waar we ons nu zo druk om maakten.

  Denk het niet, zeker gezien de vervolgoorzaken (direct: meer lawaai op straat, meer vervuiling op straat, CO2 uitstoot verwarmers om maar eens OT te blijven), maar ook indirect (vb scheiding van groepen mensen levert per definitie meer isolatie op, teruglopende omzetten, zeker eerste periode zie NY).
  Bijv Utrecht wordt leuk: daar is een samenscholingsverbod. Sta je verplicht buiten, krijg je nog een bekeuring 😮


  ⚠️ Meld

 24. Klopt, maar dat zijn wel de mensen die nu heel hard roepen dat het verboden moeten worden, en niet omdat ze zo’n medelijden hebben met de barmedewerker, maar omdat ze zich druk maken om de eigen wasmand. En als dit erdoor is, is het weer tijd te zeuren over andere dingen.

  De eigen wasmand mag eigenlijk geen reden zijn. Ik zag dat hier meer mensen zeggen dat hun kleren zo stinken. Tja…sommige dingen horen nu eenmaal bij het leven. Daar heb je wel een hele avond stap-plezier voor gehad.

  Ja, zelfs afzuiginstallaties kunnen heel goed zijn – ook al beweert Stivoro niet. Kijk eens in de industrie, daar is zeer veel kennis aanwezig over afzuiginstallaties die de meest kwalijke stoffen in de lucht reduceren tot ver beneden de MACwaarde.
  En bij een goede bescherming tegen bijv alcoholdampen, heb je de werknemer ook goed beschermd tegen andere dampen – zelfs tegen die stinkende winden

  Kijk, ik ben niet tegen roken in een kroeg, maar ik vind dat er hier soms wat simpel gereageerd wordt. Zelf sta ik liever in een kroeg waar gerookt mag worden, maar waar fatsoenlijke afzuiging/ventilatie is, dan een kroeg waar niet gerookt mag worden maar je ook hutjemutje staat.

  Ben jij vergeten hoe lekker of het is om ergens lekker onderuit te zitten met een peuk en een drankje? Ben je ook vergeten andrenaline verhoogt en daardoor tot meer dingen in staat bent?
  Maar goed, er zijn schijnbaar ook (ouderdoms)ziekten waartegen tabak goed werkt (parkinson en alzheimer). Als je meer wil weten moet je eens een google doen met de sites van Stivoro en arbodienst eruit filteren en de anderen die voornamelijk van plakken en knippen zijn.

  Nou ja… Ik had zelf nooit verwacht weer lekker te kunnen genieten zonder roken, maar het val me bijzonder mee dat me dat prima lukt. Van een drankje genieten doe ik nog steeds met veel plezier, maar ik ben blij dat ik van het roken af ben. Maar op zich moet dit ook niet te zeer over mij gaan. Er zijn zeker ook wel wat positieve kanten aan roken te vinden. Maar (nogmaals:) voor mij slaat de balans door naar “liever niet meer”. En ik denk dat velen (wellicht jij uitgezonderd) als ze eerlijk zijn eigenlijk liever niet zouden willen roken, maar er simpelweg nog niet mee opgehouden zijn.

  Tuurlijk. Hier in de buurt een ontmoetingspunt waar ook niet gerookt mag worden ivm de begeleiding (=werkplek). De “klanten” zitten nu meer thuis of buiten, en niet meer in de gemeenschappelijke ruimte.
  Ik voorzie dan ook meer thuis-feestjes, bierkeet-achtige dingen en meer. Dat heeft ook alles te maken met de vele ge- en verboden. Het ongecompliceerd feestje vieren is steeds lastiger (en dat geldt dan voor beide partijen, want overal moet rekening mee gehouden worden).

  Ja, ben ik met je eens… Dit had ik over het hoofd gezien; hoewel ik het zelf ook regelmatig ervaren heb. En zelfs toen ik zelf niet meer rookte vond ik dat minder gezellig. Het splijt een groep toch op.

  Hoe bedoel je? Alcohol wordt in de industrie ruimschoots toegepast (en gaat dus vééél verder dan de bierbrouwerij). In de industrie wordt daar ruim in geinvesteerd. Medewerkers zien zeker niet altijd het nut in en belemmeren hen soms ook in de werkzaamheden. Dus ook dat hoor je…………

  Ik bedoelde dat je barbezoekers niet hoort zeuren over eventuele maatregelen die genomen worden om geluidsoverlast tegen te gaan of alcoholdampen.

  Denk het niet, zeker gezien de vervolgoorzaken (direct: meer lawaai op straat, meer vervuiling op straat, CO2 uitstoot verwarmers om maar eens OT te blijven), maar ook indirect (vb scheiding van groepen mensen levert per definitie meer isolatie op, teruglopende omzetten, zeker eerste periode zie NY).
  Bijv Utrecht wordt leuk: daar is een samenscholingsverbod. Sta je verplicht buiten, krijg je nog een bekeuring

  Dan hebben ze vast wel andere “oorzaken” voor meer lawaai op straat, enz bedacht. En natuurlijk bijpassende “oplossingen”.
  We zullen eens zien over 5 jaar 😉


  ⚠️ Meld

Reageer