Zwolle koplopergemeente invoering VN verdrag handicap

Zwolle koplopergemeente invoering VN verdrag handicap

Zwolle – Vorige week zijn 25 gemeenten, waaronder Zwolle, van start gegaan met het programma Iedereen doet mee! Daarmee laten ze zien dat ze al werk maken van de invoering van het VN verdrag voor de rechten van personen met een handicap en dat ze daar de komende jaren serieus mee verder gaan.

Met de ondertekening van het manifest Iedereen doet mee! bekrachtigen ze hun ambitie om een gemeente te worden waarin alle mensen echt mee kunnen doen, dus ook mensen met een beperking. Naast de 25 gemeenten zijn ook gehandicapten- en cliëntenorganisaties nauw betrokken bij het programma. Het manifest is gezamenlijk opgesteld door ambtenaren en ervaringsdeskundigen uit de 25 gemeenten.

Deze gemeenten zijn door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geselecteerd. Ze hebben al stappen gezet bij het invoeren van het VN-verdrag voor de rechten voor personen met een handicap.
De gemeente Zwolle is, samen met de mensen van Toegankelijk Zwolle en andere belangenorganisaties, al langer bezig met de toegankelijkheid van de openbare ruimte in de stad. Er is een visie en er zijn richtlijnen gemaakt voor toegankelijkheid in de openbare ruimte, die zijn te vinden op de website toegankelijkestad.zwolle.nl. Op deze site kunnen inwoners en bezoekers van de stad meldingen en verbetersuggesties voor de openbare ruimte doorgeven.

Zwolle werd begin dit jaar genomineerd voor Meest Toegankelijke Gemeente 2018 en eindigde toen als tweede, na Hardenberg. “We zijn goed op weg, maar we weten ook dat er nog veel moet gebeuren voor dat iedereen in Zwolle zonder drempels mee kan doen in de samenleving. Zo onderzoeken we waar mensen met dementie tegen aan lopen in de openbare ruimte en werken we aan de toegankelijkheid van onze speeltuinen”, aldus wethouder William Dogger. “Maar ‘Iedereen doet mee!’ betekent ook: toegankelijk openbaar vervoer, voldoende aangepaste woningen en begrijpelijke informatie, ook voor laaggeletterden. Daar is nog veel winst te behalen. Door nu mee te doen met het programma van de VNG kunnen we leren van andere gemeenten. Met hun kennis en ervaringen kunnen we oplossingen vinden voor de knelpunten waar we hier tegen aan lopen en andersom.”

Artikel delen: