Sloop Centrale Harculo nadert voltooiing

Sloop Centrale Harculo nadert voltooiing

Zwolle – Woensdag werden twee gebouwdelen van de voormalige productie-eenheid HC3 en het gebouwdeel tussen HC3 en HC4 van de Centrale Harculo neergehaald. De HC3 is het meest noordelijke gebouwdeel van de hoofdgebouwen dat nog overeind staat. Van de HC4 staat alleen de ketel nog overeind. De zuidgevel van HC3, de westgevel van HC3 (IJsselzijde) en het gebouwdeel tussen HC3 en HC4 zijn de specifieke delen die woensdag neergehaald zijn.

Het neerhalen gebeurde door in de constructie te snijden, nadat de betonnen panelen verwijderd waren. Na het snijden werd de constructie omver getrokken. Bij deze actie kwam stof vrij. Deze stof is niet gevaarlijk. Bij de sloop worden geen explosieven gebruikt.

De plannen voor de bouw van Centrale Harculo  werden in 1950 gemaakt. De centrale werd tussen 1951 en 1955 gebouwd en op 19 oktober 1955 in gebruik genomen. Aanvankelijk bestond de centrale uit twee productie-eenheden met een betonnen schoorsteen. In 1961, 1964,1972 en 1982 kwamen daar nog eens vier productie-eenheden bij. In eerste instantie werd de centrale op kolen gestookt. Later in fase 2 werd er op olie gestookt. In fase 3 gebeurde dit op gas.

Eind van dit jaar moet de sloop voltooid zijn. De sloopvergunning loopt tot het einde van het jaar.

BOEi gaat het dienstengebouw, het koelwatergebouw en de binnenhaven van Engie, de huidige eigenaar kopen. BOEi is een onderneming die zich bezighoudt met de herbestemming en restauratie van cultureel erfgoed. De grond blijft in bezit van Engie en gaat door BOEi gepacht worden.

 

 

Foto's 4
Sloop Centrale Harculo nadert voltooiing
Sloop Centrale Harculo nadert voltooiing
Sloop Centrale Harculo nadert voltooiing
Artikel delen: