Staten stellen ruim 1 miljoen beschikbaar voor herdenken Tweede Wereld Oorlog

Staten stellen ruim 1 miljoen beschikbaar voor herdenken Tweede Wereld Oorlog

Zwolle – Nederland viert in 2020 75 jaar vrede en vrijheid. Verschillende partijen in Overijssel zijn bezig met de voorbereidingen hiervoor. Het Memory Museum Nijverdal, de Canadese Begraafplaats Holten, het Bevrijdingsfestival Overijssel en het Historisch Centrum Overijssel werken samen aan een uitgebreid programma om Overijssel te betrekken bij ’75 jaar herdenking en bevrijding’.

Binnen deze plannen vallen onder andere (educatie) projecten over vrijheid en herinnering. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (Vfonds) is bereid om 1.5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de plannen als de provincie eenzelfde bedrag beschikbaar stelt. “De Tweede Wereld Oorlog is een gebeurtenis waar we samen bij stil moeten blijven staan, zeker in deze tijd. Daarom vinden wij dat we de vraag van de betrokken partijen serieus moesten bekijken”, legt woordvoerder Cultuur Susan Faal uit.

Samen herdenken
In Overijssel zijn vele sporen van de Tweede Wereldoorlog zichtbaar. De Staten zijn van mening dat deze sporen behouden moeten blijven en de verhalen moeten worden doorverteld. “De organisaties, die voor het herdenken van 75 jaar vrijheid samenwerken in het Overijssels platform WO2’ hebben mooie plannen waardoor iedereen in Overijssel in contact kan komen met deze belangrijke mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis.
“We hebben als Staten een aantal voorwaarden gesteld voor het beschikbaar stellen van de 1,5 miljoen euro, maar we hebben er vertrouwen in dat de organisaties hier zorgvuldig en professioneel mee om gaan”, aldus woordvoerder Cultuur Susan Faal.

 

Artikel delen: