CDA Zwolle vraagt verbinding bij ‘zondaguitverkoop’

CDA Zwolle vraagt verbinding bij ‘zondaguitverkoop’

Zwolle – CDA Zwolle is blij dat het college van B&W eindelijk gekozen heeft in het koopzondag-dossier. Wel wil de partij een belangrijke nuance aanbrengen in de nieuwe Winkeltijdenverordening: “Juist in een overvolle 24-uurseconomie is er behoefte aan rust en balans. De zondagochtend biedt die ruimte.”

Dit college kiest volgens fractievoorzitter Jan Nabers voor de 24-uurseconomie en vergeet de bijzondere beleving van de zondag. “Het college kiest voor uitverkoop. Wij kiezen voor de verbinding tussen rust en ontmoeting op de zondagmorgen en bruisende stad met opening van winkels op zondagmiddag.” Ze vraagt aandacht om dit voor toekomst vast te leggen in de verordening.

“Als CDA Zwolle pleiten we al langere tijd voor de vrije koopzondagmiddag, want de realiteit heeft ons ingehaald”, vertelt Jan Nabers. “Winkelen is voor velen een prettige vrijetijdsbesteding en Zwolle heeft aantrekkelijke winkelomgeving. Daarom staat in ons programma dat de winkels elke zondagmiddag vanaf 12.00 uur open kunnen.“ In de verordening geeft het college alle tijden vrij; dat gaat voor het CDA Zwolle erg ver. “Wanneer winkels individueel of collectief op zondag om 10.00 uur open willen, is daar vanuit het gemeentebestuur of winkeliersverenigingen namelijk niets aan te doen.”

Daar zit de nuance: CDA Zwolle wil om meerdere redenen de zondagochtendbeleving koesteren. Bijvoorbeeld om samen te ontbijten, omdat dit op andere ochtenden niet lukt. Of omdat de diensten in de Peperbus-basiliek van oudsher tot 12 uur duren. “Economie is belangrijk, maar niet leidend, horen we ook van ondernemers en consumenten. Een bruisende zondag is meer dan alleen maar winkelen.” CDA Zwolle wil in die bredere discussie ook de belangen van winkelmedewerkers en kleinere ondernemers daarin meenemen. Daarom vragen we Zwollenaren wat zij vinden van onze optie om de zondagmorgen vrij te houden.” vertelt Nabers. “We laten ons graag inspireren en overtuigen.”

Het voorstel van het college geldt voor alle grote en kleine winkels in de stad. Dat maakt het ook mogelijk om de wijkwinkelcentra op zondag de gehele dag te openen. Dat kan betekenen dat mensen die in wijkwinkelcentrum Zuid of Stadshagen rond of boven de winkels wonen, op zondagmorgen hun rust verstoord zien worden. “CDA Zwolle kiest voor mooie momenten met elkaar, daarom willen we nu regelen dat de winkels op zondagochtend gesloten blijven en op zondagmiddag open kunnen.”

Artikel delen: