GroenLinks: Neem klimaat serieus en stop de groei van de luchtvaart

GroenLinks: Neem klimaat serieus en stop de groei van de luchtvaart

Zwolle – Tijdens de landelijke protestdag tegen de groei van de luchtvaart spreekt GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kröger in Zwolle. Daar en op vijf andere plaatsen in Nederland wordt gedemonstreerd tegen de toenemende overlast van luchtvaart voor omwonenden en het klimaat.

Kröger: “Het debat is aan het kantelen: we willen geen groei van Schiphol of Lelystad Airport ten koste van zoveel mensen en het klimaat. Waarom zouden we de stilte van onze mooiste gebieden, zoals de Veluwe opofferen voor nog meer goedkope vakantievluchten?” Alle Nederlandse vliegvelden -Schiphol, Eindhoven, Lelystad, Rotterdam, Maastricht en Eelde- hebben groeiplannen. De luchtvaart is inmiddels één van de snelst groeiende bronnen van CO2-uitstoot. Wetenschappers waarschuwen dat als de emissies van de luchtvaart niet teruggedrongen worden, de kans dat temperatuurstijging onder de twee graden blijft nihil is.

Op verzoek van GroenLinks heeft staatssecretaris Van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer geschetst hoe treinen een alternatief voor vliegen binnen Europa kunnen worden ingezet. Op prijs, gemak en tijd moet de trein een concurrerend alternatief worden. Uit een studie blijkt dat zonder grote investeringen twee miljoen vliegreizen vervangen kunnen worden door treinreizen.

Vliegtickets zijn ontzettend goedkoop omdat er geen btw op zit en kerosine niet belast wordt. Daarnaast krijgt het personeel dat werkzaam is bij luchtvaartmaatschappijen te maken met steeds slechtere arbeidsvoorwaarden en wordt het negatieve effect van vliegen op ons milieu niet in de prijs meegenomen. GroenLinks wil een vliegbelasting die wordt ingezet om juist afstanden die makkelijk vervangen kunnen worden door een trein relatief zwaarder te belasten. Ook moet er meer geld worden uitgetrokken voor het internationale spoor en de stations die meer reizigers te verwerken krijgen.

Kröger: “Op de korte Europese bestemmingen moet de trein goedkoper worden dan het vliegtuig. Dat is simpel en eerlijk. Dan zijn Lelystad Airport en de groei van Schiphol helemaal niet nodig. Laten we investeren in Schiphol onder de grond als internationale treinhub zodat we ook in de toekomst snel en makkelijk kunnen blijven reizen.”

Op 23 juni wordt in zes steden rondom de luchthavens tegelijk gedemonstreerd om te laten zien dat de groeiende luchtvaart een nationaal probleem is. In Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Eindhoven, Maastricht en Eelde zijn protestacties aangekondigd. De demonstraties worden georganiseerd door Greenpeace en door verschillende lokale actiegroepen die zich sinds kort hebben verenigd in het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL).

Voor meer informatie kijk op www. stopluchtvaartgroei.nl

Artikel delen: