Kunstruimte Het Langhuis in de problemen door ontvreemding

Zwolle – Kunstruimte Het Langhuis is door ontvreemding van stichtingsgelden door de voormalige penningmeester in de problemen geraakt. De penningmeester heeft toegegeven geld te hebben ontvreemd van de bankrekening van Het Langhuis, waardoor de stichting per direct in financiele problemen is geraakt.

De penningmeester heeft dit afgelopen woensdag aan het bestuur opgebiecht, waarna hij door het bestuur direct uit zijn functie is ontheven en aangifte tegen hem is gedaan. De afgelopen drie jaren is Het Langhuis met vereende krachten in de lucht gehouden door ruim 35 vrijwilligers, na het stopzetten van de subsidie door de gemeente ruim drie jaar geleden. Het laatste jaar kampte de stichting met een financieel kwetsbare positie, toch lukte het om door te gaan, ook door de hulp van donateurs, onderwijs, fondsen en ondernemers.

Voorzitter Paul van der Ham: ‘Dit is heel zuur. We hebben met alle vrijwilligers de afgelopen drie jaar veel tijd en energie gestoken om Het Langhuis relevant te maken en op de kaart te zetten. Omdat we geloven dat een onafhankelijke plek voor experiment een stad toekomstbestendig maakt. Het heeft meer bezoekers en spannende activiteiten in de stad opgeleverd, zoals recent nog de Kunststripbeurs in de Grote Kerk die we vanuit Utrecht naar Zwolle haalden en veel bezoekers trok. Het zou verdrietig zijn als deze ontvreemding de nekslag is voor de stichting. We gaan als bestuur ons uiterste best doen om Het Langhuis hierdoor heen te slepen. Dat kan alleen met hulp van buitenaf, dat gaan we zelf niet redden.’

Het Langhuis is ook beheerder van het Cultuurfonds Vernieuwing & Innovatie van de gemeente Zwolle.

Het bestuur beraadt zich op stappen om het geld terug te vorderen.

Naast Het Langhuis zijn ook andere stichtingen en particulieren gedupeerd door deze persoon. Het bestuur van Het Langhuis beraadt zich op de toekomst. Voorlopig worden alle nieuwe activiteiten van Het Langhuis opgeschort.

Artikel delen: