Initiatief voor nieuwe Nederlanders gestart in Zwolle

Initiatief voor nieuwe Nederlanders gestart in Zwolle

Zwolle – Stichting Voor Elkaar Zwolle start met een nieuw project waarbij ze nieuwe Nederlanders op weg helpt in de Zwolse samenleving: ParticipatieMaatje. Getrainde vrijwilligers lopen gedurende langere tijd met iemand op, om hem of haar meer zelfredzaam te maken in de Zwolse samenleving en aan te laten sluiten op het huidige aanbod van initiatieven in Zwolle.

“Nieuwe Nederlanders zijn een kwetsbare groep,” licht coördinator Elly Volkerink toe. “Veel van hen lopen kans om de aansluiting met de complexe Nederlandse samenleving te missen. Een jaar nadat vluchtelingen in Nederland komen, moeten ze op eigen benen staan. Voor professionele ondersteuning kunnen ze aankloppen bij de wijkteams, maar om te integreren is er vaak meer begeleiding nodig. Ook zijn er veel mooie initiatieven op een specifiek gebied als taal of onderwijs, maar er is op dit moment nog niemand die nieuwe Nederlanders structureel kan helpen bij het ‘grotere plaatje’. Iemand die een langere periode met ze oploopt en ze op weg helpt. Daarom zijn we gestart met dit project.”

De vrijwilligers (ParticipatieMaatjes) ondersteunen nieuwe Nederlanders onder andere bij het opbouwen van een sociaal netwerk, het opzetten van een thuisadministratie en het vinden van een goede daginvulling, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, werk, sport, cursussen of activiteiten. Elly Volkerink: “We werken met een methodiek waarbij alle leefgebieden aandacht krijgen.” Het maatje maakt de nieuwe stadsgenoot thuis in de bestaande initiatieven in Zwolle en helpt bij vragen die zich voordoen, bijvoorbeeld rond brieven, formulieren en instanties/organisaties. De ParticipatieMaatjes krijgen een training waarbij ze inhoudelijk worden toegerust om iemand goed op weg te kunnen helpen in de Zwolse samenleving.

De eerste maatjes en nieuwe Nederlanders zijn inmiddels aan elkaar gekoppeld. Elly Volkerink vertelt: “De maatjes zijn heel enthousiast en onze nieuwe stadsgenoten zijn erg blij met de ondersteuning die ze krijgen bij hun integratie. Er hebben zich nog meer nieuwe Nederlanders gemeld, die heel graag hulp zouden willen krijgen. Daarom zijn we op zoek naar extra maatjes.” Wil jij je graag inzetten als ParticipatieMaatje? Ga dan naar voorelkaarzwolle.nl/helpen of neem contact op met coördinator Elly Volkerink via 06 132 586 17 of elly@voorelkaarzwolle.nl.

Artikel delen: