Boerkavriendelijk?

Column Rakker

Misschien dat mijn beeld op de wereld versmald is tot een rechthoekig panoramabeeld, maar in onze stad heb ik nog nooit een boerka gezien. Sterker nog, alleen op tv zie ik de gesluierde dames ijlings over straat schieten. En wat me dan opvalt, het zijn altijd dezelfde beelden. OK, heel soms zie ik andere beelden. Bijvoorbeeld als de rechter uitspraak doet over het al dan niet verbieden van het gezichtsbedekkende kledingstuk. Dan zie je alle fervente boerkadraagsters van Nederland in de rechtszaal zitten. Drie dames. Drie! Om de onzin van een eventueel verbod aan te geven.

Potentiële terroristen dragen geen boerka. Ben je gek! Het de AIVD zeker makkelijk maken. Drie personen in de gaten houden, daar betalen we onze belastingcenten niet voor. Ben je mal. Nee, daarom afschaffen die boerka’s. Allemaal in hetzelfde kloffie onder het motto:  ‘Ra, ra, ra wat hebben we geleerd van de IRA!’

Maar neem eens nou die Cees Hayes, die buschauffeur van Connexxion. Dat is pas een slimme vogel. Met zijn gezichtsbedekkende baard voelt hij de letterlijke onzin van zo’n maatregel aan.

‘Welkom in deze burkavriendelijke bus’, schreef hij op een bord en plaatste dat voor de voorruit van zijn bus.

Fout, helemaal fout Cees!  En ook niet erg eerlijk. Want slimme Cees had juist zijn buik vol van al die verklede onherkenbare carnavalvierders. En dan wil die ineens die drie dames van de tv in de bus. Statistisch een zeer kleine kans dat zij nou juist in Zwolle op de bus stappen en dan ook nog bij slimme Cees.

Maar let op. Het bord vermeldde nog iets: ‘Vrijheid voor iedere vorm van kledij’.

Zonnige Cees ziet het al voor zich. Die warme zomerdag. Daar staan de dames en heren al bij het abritje. In minirok en stringetje. Van topless en, vooruit dan maar, met boerka. Een bontgekleurde groep mensen. Eigenlijk net carnaval, maar dan luchtiger.

Nee Cees, voor principes staan prima, maar er wel eerlijk voor uit komen.

Rakker

Artikel delen:
Reacties 6

Reageer