Persoonlijke aandacht doet Pabo goed scoren - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Persoonlijke aandacht doet Pabo goed scoren

Zwolle – Studenten van Katholieke Pabo Zwolle (KPZ) geven in de Nationale Studenten Enquête (NSE) aan dat zij m.n. tevreden zijn over de sfeer op de opleiding. Studenten hebben de sfeer op de relatief kleine hogeschool met zo’n 800 studenten beoordeeld met een 4,56 op een schaal van vijf. De totale score van de hogeschool is een 4,07.

De NSE is dit jaar niet alleen ingevuld door pabostudenten in de voltijd- en deeltijdopleiding, maar ook door studenten die de nieuwe ad-opleiding volgen. De associate degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie draait twee jaar op KPZ. De eerste lichting is nu aan het afstuderen. Joost Kieft, directeur Opleidingen: “De studenten die twee jaar geleden zijn gestart met de nieuwe opleiding zijn echte pioniers. Zij durfden het aan om te starten met een geheel nieuwe opleiding waarmee zij hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en inspringen op een behoefte die er in het werkveld is. Ze worden opgeleid tot Pedagogisch Professionals die kunnen werken binnen een interdisciplinair team en kunnen omgaan met de diverse betrokkenen binnen de sociale omgeving van het kind/ de jongere.”

Momenteel volgen 140 studenten deze nieuwe studie. Kieft: “Het aantal studenten op KPZ is door de nieuwe opleiding gegroeid, maar onze kernwaarden blijven overeind. Persoonlijke aandacht, de studenten echt kennen en luisteren vinden wij erg belangrijk. Regelmatig bevragen we studentenpanels over de opleiding. Wat kan er beter en wat gaat er goed? De score van de NSE helpt ons om zelf ook kritisch naar de opleiding te kijken. De sfeer en de studiefaciliteiten scoren bijvoorbeeld heel hoog. De studielast wordt door een aantal studenten als zwaar ervaren. Dit herkennen wij ook bij de studenten van de pabo deeltijdopleiding, die ook werken en studeren en dit vaak nog combineren met een gezin.”
De Nationale Studenten Enquête is een grootschalig landelijk onderzoek, waarin studenten in het hoger onderwijs jaarlijks worden uitgenodigd om hun mening te geven over hun opleiding. KPZ scoort al jaren goed tot zeer goed. Op de vraag Zou je jouw opleiding aanraden aan vrienden, familie of collega’s scoort KPZ een 4,43 op een schaal van vijf. Kieft: “We zijn trots, maar we blijven ook kritisch. Er zijn altijd verbeterpunten. We hebben niet voor niets het motto: iedere dag een beetje beter.”

Artikel delen: