Brandgevaar door storing in dak van Grote Kerk

Zondagmorgen rond 01.35 uur werd er rond de Grote Kerk aan de Grote Markt in Zwolle groot alarm geslagen, nadat er bij de meldkamer van de brandweer een melding van een binnenbrand van de kerk binnengekomen was. Door een storing aan de verwarming kwam er stoom uit het dak.

De Brandweer Zwolle en de politie waren snel bij de kerk aanwezig en zetten de directe omgeving bij de kerk af. Uit het dak kwam op dat moment rook. Even later bleek, volgens een agent ter plaatse, dat er in de verwarming in het dak van de kerk een storing opgetreden was. De storing was door de kou ontstaan. De verwarming kon de hitte niet goed kwijt en daardoor kwam er allemaal stoom uit het dak. Door de storing vakkundig op te lossen is een mogelijke brand in één van Zwolle’s bekendste kerken voorkomen.

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Is dit niet een beetje paniekerig verhaal? Ik kan goed begrijpen dat er met groot materieel uitgerukt is, maar met stoom kan je prima brandjes blussen – tis immers gewoon water. Ik neem aan dat er toch geen electrische verwarming in het dak zit?


  ⚠️ Meld

 2. Er is al vaker een brandmelding gedaan, afgelopen oudejaarsavond voor het laatst. Als de kachel (een al wat oudere) op volle toeren draait geeft deze veel stoom wat door veel personen voor brand wordt aangezien.


  ⚠️ Meld

 3. Dat vraagt om een passende bijnaam voor die kerk Rik! Tjalling, jij bent goed in bijnamen (althans, je neemt vaak het initiatief); verzin er eens een! 😉 🙂


  ⚠️ Meld

 4. Daarnaast zal het niet de eerste keer zijn in de Zwolse geschiedenis dat de Grote Kerk met een ‘Grote’ brand geconfronteerd wordt.

  Trouwens… chapeau voor de mensen die hebben ingegrepen of de brandweer hebben gebeld. Dat zouden meer mensen moeten doen. Voor je het weet is er wél een brand. Beter voorkomen, dan genezen. Toch? 🙂


  ⚠️ Meld

 5. kijk omhoog
  Ik lees net dit bericht voor aan mijn partner. Hij reageert heel nuchter “goh, dan heeft er toch nog iemand omhoog gekeken. En dat in het nachtleven…” 8) Hij heeft wel gelijk.


  ⚠️ Meld

Reageer