Gedonder in de Kanonsteeg - Foto: Bert Dijkink
Foto: Bert Dijkink

Gedonder in de Kanonsteeg

Zwolle – Deze zomer kunnen toeristen en inwoners genieten van een gloednieuwe stadswandeling door Zwolle. Het gaat om een natuurhistorische stadswandeling over Zwolle, het klimaat en de deinende delta.

In samenwerking met Climate Campus Zwolle, ontwikkelde ErUit een route langs historische trekpleisters en bijzondere nieuwbouwprojecten waaronder de Kanonsteeg, het Kraanbolwerk, de Thorbeckegracht en de Nieuwe Markt. In de wandeling is aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van de stad, het klimaat en de relatie van Zwollenaren met het water door de eeuwen heen. Ook wordt stilgestaan bij de betekenis achter enkele levensgrote 3D Climate Street Paintings, straattekeningen die deze zomer in Zwolle te zien zijn.

“Zwolle heeft van oudsher altijd te maken gehad met water. Het heeft ons veel rijkdom opgeleverd, maar ook de nodige zorgen”, vertelt Bernadet van der Veen, gids van deze nieuwe wandeling. “Door het veranderende klimaat worden vooral de zorgen rondom het water nieuw leven ingeblazen. Hoe gaan we straks om met de verwachte hoosbuien en hoge waterstanden? Hoe loste men dat vroeger op, hoe doen we dat nu en wat kan je daar zelf in betekenen? Het zijn allemaal vragen die in de wandeling beantwoord worden. In de Kanonsteeg kijken we naar oplossingen uit de 17e eeuw. Op het Kraanbolwerk en op de Nieuwe Markt zien we de moderne vertalingen om in harmonie met ons deltawater te kunnen leven. De 3D tekeningen geven weer wat we zelf kunnen doen.”

De wandelingen worden aangeboden op 13 en 14 juli, 18 en 25 augustus van 13.30 – 15.00 uur. Inschrijven kan via www.wijzijneruit.nl. Kosten voor deelname zijn € 5,- per persoon. Na afloop ontvangt u per e-mail een samenvatting van de route. Voor meer informatie, kijk op www.wijzijneruit.nl.

Climate Campus
Climate Campus is een samenwerkingsverband van meer dan 40 partijen die er gezamenlijk voor gaan om de stad en de Delta weerbaar te maken tegen klimaatverandering nu de gevolgen van klimaatverandering steeds merkbaarder worden in Zwolle, Nederland en de rest van de wereld. De ambitie is om uit te blinken in het toepassen van nieuwe en bestaande kennis en technologie, en te investeren in een intensieve samenwerking tussen overheid, bewoners, bedrijven en instellingen.


Artikel delen: