Tientallen certificaten scholing ouder wordende cliënt uitgereikt - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Tientallen certificaten scholing ouder wordende cliënt uitgereikt

Zwolle – Tientallen Frion-medewerkers van de ouderenlocaties Holtrust, Middelhorst en Werkeren kregen vandaag hun certificaat voor de scholing ‘De ouder wordende cliënt’ van het Deltion college in Zwolle uitgereikt. Het is de eerste lichting van een scholing die speciaal op maat is gemaakt, om beter in te kunnen spelen op lichamelijke problemen van ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere omgaan met vallen, dementie en flink wat andere aandoeningen en meten van bijvoorbeeld bloeddruk, ademhaling en temperatuur. Door de grotere kennis kunnen medewerkers ook beter signaleren of het goed is om een huisarts in te schakelen. Daar was speciaal aandacht voor in de cursus; hoe signaleer je of het nodig is en hoe vertel je de huisarts goed wat er aan de hand is? Zodat je niet meer zegt ‘Jan is anders dan anders’, maar precies kunt uitleggen wat je ziet. En dat heeft gelijk effect. Een huisarts was bijvoorbeeld de eerste keer verbaasd toen collega’s belden en zo goed voorbereid en inhoudelijke informatie konden verstrekken.

De cursus past in de koers om steeds in te spelen op wat cliënten nodig hebben, om de kwaliteit van zorg hoog te houden. Veel medewerkers zijn agogisch goed onderlegd. Maar er wonen steeds meer oudere cliënten bij Frion waardoor de behoefte ontstond aan meer kennis van fysieke problemen. De standaardcursus paste niet goed bij de vraag van de teams. Daarom is samenwerking gezocht met Deltion, om een cursus op maat te ontwikkelen. Die is specifiek gericht op omgaan met lichamelijke problemen van ouder wordende mensen met een beperking. De scholing bestaat uit zeven dagdelen les en eindigt met een presentatie over een zelfgekozen onderwerp dat het meest boeit.

Medewerkers zijn enthousiast over de cursus. Ze zien het als een kans zichzelf te ontwikkelen en hebben meer kennis en zelfvertrouwen op dit gebied. Mooi is ook dat de verschillende teams samen met hetzelfde bezig zijn.

Artikel delen: