Kerst Event Zwolle voor iedereen

Zwolle – Dinsdag publiceerde het College voor de Rechten van de Mens dat zij niet kan oordelen of het Kerst Event Zwolle vrijwilligers discrimineert op basis van geloofsovertuiging. De organisatie van het Kerst Event benadrukt dat ook dit jaar iedereen welkom is op het Kerst Event. “Het lijkt ons geweldig om dit met een gevarieerde groep vrijwilligers te organiseren”.

Op 15 december 2018 wordt voor de derde keer op rij het Kerst Event georganiseerd door meer dan honderd vrijwilligers in de binnenstad van Zwolle. Met als doel: de betekenis van het Bijbelse kerstverhaal te vertellen. Artikel 1 Overijssel diende, naar aanleiding van het event van vorig jaar, een verzoek in bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij is van mening dat het Kerst Event discrimineert omdat niet-gelovigen geen prominente rol kunnen spelen.

Het College voor de Rechten van de Mens is onbevoegd om hierover een oordeel te geven, omdat zij vindt dat er in het Kerst Event geen sprake is van een arbeidsrelatie tussen vrijwilliger en organisatie. Het College spreekt van een arbeidsrelatie als er sprake is van werk dat onder gezag van een ander wordt uitgevoerd. De vrijwilligers van het Kerst Event stemmen hun werk onderling wel af, maar bepalen zelf hoe ze hun rol vormgeven. “Acteurs en pastorale medewerkers gaan in gesprek met bezoekers. Zij krijgen hiervoor geen script, maar voeren deze gesprekken op basis van hun eigen geloofsbeleving. Daarom is het essentieel dat een overtuigd christen deze rol vervult.” vertelt Marco van Eijk, een van de initiatiefnemers van het evenement. “Er zijn ook tal van andere werkzaamheden waar we graag iedereen voor willen uitnodigen om mee te doen. Het lijkt ons geweldig om dit met een gevarieerde groep vrijwilligers te organiseren.”

3e editie Kerst Event
Ondanks de uitspraak zijn de voorbereidingen voor het Kerst Event in volle gang. Op 15 december 2018 is de binnenstad van Zwolle voor de derde keer helemaal in kerstsfeer. De organisatie kijkt uit naar een drukbezocht Kerstevent in 2018 met bezoekers en vrijwilligers van allerlei achtergronden, religies en geloofsovertuigingen.

Artikel delen: