Studenten lossen digitale problemen op in Zwolle

Zwolle heeft de primeur in Nederland. Studenten van de Hogeschool Windesheim gaan huishoudens helpen bij hun digitale problemen. Vanaf 3 maart aanstaande kunnen de inwoners van Zwolle, zodra zij problemen met of vragen over hun computer, mobiele telefoon, digitale camera, televisie, of andere kandidaten hebben, een ICT-student inschakelen. In samenwerking met de gemeente Zwolle start BV Jong Nederland hiervoor een testperiode, onder de naam Studentaanhuis.nl.

Hulp bij computerproblemen is niets nieuws, maar Studentaanhuis.nl gaat veel verder. Zo helpen de studenten onder andere bij het installeren van internet/router, het instellen van televisiekanalen of geven uitleg over de mobiele telefoon, adviseren bij de aankoop van een nieuwe digitale camera of leggen uit hoe foto’s op de computer gezet kunnen worden. Hierdoor onderscheidt Studentaanhuis.nl zich van de gebruikelijke diensten die gebruik maken van een help desk en monteurs.

Studentaanhuis.nl zal drie maanden lang alleen beschikbaar zijn voor de inwoners van Zwolle. Sabine Kwakkel van Studentaanhuis.nl: “Wij willen huishoudens goede professionele service bieden voor een betaalbare prijs. Door ICT-studenten te koppelen aan huishoudens kunnen we dat realiseren en daarbij kunnen de studenten hun kennis in praktijk brengen. Een win-win situatie.” Na afloop van de testperiode wil Studentaanhuis.nl haar diensten landelijk gaan aanbieden.

Naast de samenwerking met de gemeente Zwolle participeert Stichting Welzijn Ouderen Zwolle (SWOZ) ook in Studentaanhuis.nl. “Naast de ‘gewone’ huishoudens, willen wij graag ook de oudere wegwijs maken in dit digitale tijdperk. Samen met SWOZ hopen wij deze groep goed te kunnen bereiken”, aldus Kwakkel.

Voor deze testperiode zullen maximaal 2.000 huishoudens zich kunnen aanmelden. Meer informatie over Studentaanhuis.nl is te vinden op www.studentaanhuis.nl of door te bellen naar 030 2202960.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Deze actie roept toch wel de nodige vragen op. De werkzaamheden zijn duidelijk van MBO en niet van HBO niveau. En is dit eigenlijk niet oneerlijke concurrentie van (kleine) bedrijven die hiervan bestaan?
  En haal je zo, met wat kunstjes leren, je HBO-diploma?????????


  Maak melding

 2. Het is natuurlijk wel erg makkelijk om zonder enige aanvullende informatie te beweren dat dit geen HBO diploma waardig is. Het gaat hier natuurlijk niet alleen om het oplossen van (op het eerste oog) simpele problemen, maar ook op de sociale- en ondernemersvaardigheden van de studenten wordt een beroep gedaan. In feite zou je juist kunnen stellen dat dit soort projecten de essentie van het HBO raken, opgedane kennis toepassen in de praktijk op een professionele manier.

  Wat betreft de oneerlijke concurrentie is dit natuurlijk een eye opener voor de inwoners van Zwolle; ze betalen dus al jaren teveel voor dit soort diensten. Zeker als blijkt dat Studentaanhuis.nl ook nog eens een veel uitgebreidere service biedt.


  Maak melding

 3. Daarnaast is er geen sprake van het behalen van studiepunten o.i.d. door te werken voor studentaanhuis.nl, dus om dan te stellen dat ze een diploma behalen door mee te werken aan deze proefperiode is nergens op gebaseerd.


  Maak melding

Reageer