Filmopnames ‘Oorlogswinter’ bij IJsselbrug in Zwolle

Op 16 maart worden er op en onder de IJsselbrug filmopnames gemaakt voor de verfilming van het boek van Jan Terlouw ‘Oorlogswinter’.

LET OP: De IJsselbrug zal die dag beperkt bereikbaar zijn. Bussen en hulpdiensten kunnen die dag er wel langs, maar het autoverkeer wordt omgeleid (zie bijlage). Voetgangers en fietsers zullen ´verzameld´ worden en groepsgewijs over de brug geleid worden. De producent zal in de eerste week van maart contact opnemen met de bewoners rond de IJsselbrug.

Half februari starten de filmopnamen van Martin Koolhovens nieuwe avonturenfilm OORLOGSWINTER, naar de met een Gouden Griffel bekroonde bestseller van Jan Terlouw. Een boek waarvan alleen al in Nederland meer dan 300.000 exemplaren verkocht zijn en dat ook in veel andere talen is uitgegeven.

Na filmopnamen in het buitenland worden deze in Nederland voortgezet in onder andere Loenen aan de Waal, Megen, Woudrichem, Herwijnen en Zwolle.

Korte inhoud

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

Crew

Martin Koolhoven (Suzy Q, het Zuiden, Het Schnitzelparadijs, Knetter) zal de film regisseren naar een scenario dat hij samen met Mieke de Jong en Paul Jan Nelissen schreef. Director of photography is Guido van Gennep. Het production design wordt verzorgd door Floris Vos. Montage: Job ter Burg. De uitvoerend producent is Niko Post.

De productie is in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden, Dancer in the Dark) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV. In samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep MAX, Inspire Pictures, het CoBo fonds, VTM, VAF en Eurimages in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

Martin Koolhoven: “Ik ben al jaren bezig met OORLOGSWINTER en eindelijk is het dan zo ver. Het scenario is prachtig en de acteurs zijn geweldig. Dit wordt mijn meest meeslepende film; ik kan me niets anders voorstellen.”

Oorlogswinter – het boek

Uitgeverij Lemniscaat 1972, (Zevenenvijftigste druk, 2006) – Bekroond met de Gouden Griffel, 1973.

Een boek waarvan alleen al in Nederland en Vlaanderen meer dan 300.000 exemplaren verkocht zijn en dat ook in veel andere talen is uitgegeven.

www.lemniscaat.nl

Schrijver Jan Terlouw

Als oudste zoon van een dominee krijgt Jan Terlouw (1931, Kamperveen) het vertellen van verhalen met de paplepel ingegoten. Samen met twee broers en twee zussen groeit hij op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep.

Hij studeert wis- en natuurkunde en promoveert op een thermonucleair onderwerp. In 1970 debuteert hij als kinderboekenschrijver. Een van zijn mooiste boeken is het boek Oorlogswinter dat in 1972 bij Uitgeverij Lemniscaat uitkomt. In 1973 wordt het boek bekroond met de Gouden Griffel. Inmiddels zijn zevenenvijftig drukken verschenen en zijn alleen al in Nederland, inclusief een editie in het Friesch, meer dan 300.000 boeken verkocht. Ook in het buitenland is het boek geliefd. In vertaling is het boek in Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken, IJsland, Polen, Japan en Zweden uitgegeven.

Oorlogswinter is deels autobiografisch. Jan Terlouw was acht toen de oorlog uitbrak en heeft de vijf jaar onder Duitse bezetting heel bewust meegemaakt. Enkele ervaringen uit die tijd heeft hij verwerkt in het boek. Zijn grootste angst toen was dat zijn ouders gegijzeld zouden worden. Zijn vader is twee keer opgepakt en er werd gezegd dat ze hem dood zouden schieten. Bij de overval op het distributiekantoor in het boek was zijn buurjongen betrokken.

Naast zijn carrière als boekenschrijver was Jan Terlouw actief in de politiek. Hij was onder meer fractievoorzitter van D‟66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer.

Te zien in de bioscopen vanaf december 2008

Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures

Artikel delen:
Reacties 17
 1. Ik dacht dat club Venus in de binnenstad zat!

  Ja daar kan je ook beter zitten dan bij verzorgingstehuis de Venus, al moet ik zeggen dat het niveau daaro ook niet hoog is 😛


  Maak melding

 2. Nou…nou….nou…..niveau niet hoog….. ;D ;D ;D
  Ik woon op de 4e verdieping…….. ;D ;D ;D 😉

  Enuh…..Han: woon jij nog steeds aan de Kromme Jak ? 😛


  Maak melding

 3. Dat is knap dat U op die leeftijd nog op internet zit.
  En inderdaad woon ik nog aan de kromme Jak.
  U moet snel een keer langskomen met scootmobiel.


  Maak melding

 4. In verband met de slechte weersvoorspellingen van zondag gingen de filmopnames voor een film over de oorlogswinter op de Oude IJsselbrug niet door. Dat betekende dat de brug op zondag gewoon open was voor het verkeer.

  Er wordt nog gekeken naar een mogelijke nieuwe datum, gedacht wordt aan zondag 20 april.  Maak melding

Reageer