Westenholtefestival: een evenement van, voor en door de wijk

Zwolle – Op 28 en 29 september vindt de nieuwe editie van het Westenholtefestival plaats in het Stinspark in Westenholte. Geboren vanuit voetbalvereniging WVF, is de insteek inmiddels veel breder geworden. “Van, voor en door de wijk”, vat Robbie van Ankum, één van de organisatoren, samen.

Was de opzet drie jaar geleden nog een festival naast een voetbaltoernooi van WVF, nu staat het festival op zich. “We leggen er de verbinding mee met de wijk”, aldus Van Ankum. Gezelligheid staat voorop en het festival lijkt welhaast patent te hebben op mooi weer. De reacties voorgaande jaren waren dan ook zeer positief, van zowel bezoekers, sponsoren en van de gemeente Zwolle. “Op de zaterdagavond hadden we afgelopen editie maar liefst 650 mensen in de tent.” Auto Siero is hoofdsponsor van het festival. Nieuw is dat het festival twee dagen beslaat: vrijdag 28 en zaterdag 29 september.

Vrijdagmiddag vindt de grootste vrijdagmiddagborrel van Zwolle plaats. “Althans, dat is de bedoeling”, zegt Van Ankum. “Een VrijMiBo als deze heeft Westenholte nog nooit gezien.” Naast het optreden van een band zijn speciaal bieren, wijn, nootjes, tapasplankjes en gezelligheid, de ingrediënten. Rond vier uur begint de borrel. Aansluitend is er een Hollandse avond, waarbij meerdere zangers hun repertoire laten horen. Drive-inn show Power Force verzorgt op beide dagen de muzikale omlijsting van het Westenholtefestival. Zaterdagochtend is er een speciale samenkomst voor senioren uit woonzorgcomplex Westenhage in Westenholte. In de festivaltent op het Stinspark treedt dan vanaf 11.00 uur muziekvereniging Excelsior op. Senioren worden vanaf Westenhage naar het terrein vervoerd en weer thuisgebracht.

Zaterdagmiddag staat er weer een kindermiddag op het programma. Daar deden afgelopen editie maar liefst tweehonderd kinderen aan mee. “Westenholtekids, onderdeel van wijkvereniging WVF, organiseert dat deel in samenwerking met YMCA jeugdwerk Zwolle”, vertelt Van Ankum. “Dat gaat van een Family fair tot schminken, spelletjes en workshops.” Westenholtenaren en andere belangstellenden kunnen vanaf einde middag deelnemen aan een barbecue. Opgave vooraf is een vereiste. Slagerij Van Guilik verzorgt het vlees voor de barbecue. In de avond geeft de Zwolse band Lead acte de presence. “Misschien heb je ze met Koningsnacht of Bevrijdingsdag al zien optreden in de binnenstad”, zegt Van Ankum. “Zij kunnen echt een feestje bouwen. Lead sluit de zaterdag op een geweldige manier af.”

Op zondagavond 30 september wordt er nog een kerkdienst in de tent georganiseerd door diverse kerken uit de wijk. In deze dienst, die om 19.00 uur begint, gaat Gert Visscher uit Westenholte voor. Iedereen is van harte welkom.

Het festival is ooit ontstaan vanuit een toernooi bij voetbalvereniging WVF. Maar inmiddels is het uitgegroeid tot een evenement van, voor en door de wijk. “Dat is er zo leuk aan”, zegt Van Ankum namens zijn mede-organisatoren Jeroen van Ettekoven, Arjan Veldkamp, Niek Karrenbelt, Merijn Kok en Arjan van ’t Haar. De reacties zijn ook zeer positief. De rode draad? “Mooi dat we nu ook een echt buurtfeest hebben. Prachtig om zoveel mensen te zien genieten.”

Wie wil deelnemen aan de barbecue en/of kaarten wil hebben voor de feestavond kan dat laten weten middels een Whatsapp-bericht aan nummer (06) 33812729. Vermeld daarin naam en adres. De organisatoren komen dan langs op een vooraf afgesproken tijdstip om de toegangsbandjes af te leveren en het bijbehorende bedrag op te halen. “Je kunt ervoor kiezen om alleen aan de barbecue deel te nemen of gaan voor de combinatie: barbecue en de feestavond. ‘Dat laatste is natuurlijk het leukste”, zegt Van Ankum. Tot slot zegt hij: “Het beloven geweldige dagen te worden. Dit feest is echt voor iedereen in Westenholte, Stadshagen en Spoolde. Dit mag je niet missen. We heten je van harte welkom.”

Artikel delen: