Slechte staat stal dierenweide Westenholte

Onlangs is de fractievoorzitter van Swollwacht F. Eikelboom in kennis gesteld door een vrijwilliger van de dierenweide Westenholte over de in erbarmelijke staat verkerende dierenboerderij c.q. stal, welke zelfs gevaarlijk is, als ook is afgekeurd!


Cheque nog onvoldoende voor dierenweide Westenholte…

Eikelboom heeft ter plaatse mogen constateren, dat het onderkomen zeer slecht is (het hout is aan het wegrotten, geen isolatie, geen riolering, geen stromend water, geen verwarming) en zorgt voor overlast (ratten en muizen). “De genoemde omstandigheden zorgen voor tocht, kou en ziekten waartegen de aanwezige dieren niet bestand zijn en daardoor grieperig en verkouden worden, hetgeen niet goed is voor de gezondheid van de dieren met alle ernstige gevolgen van dien.” Tevens heeft Eikelboom gezien, dat door het ontbreken van de noodzakelijke voorzieningen (toilet) het met de hygiëne waardeloos gesteld is (ontbreken van warm water en riolering), hetgeen wel een wettelijke verplichting heeft.

Eikelboom: “Daarbij optellend dat de omheining dringend toe is aan vervanging (hetgeen door voormalig Wethouder Pot reeds wat toegezegd) kan ik niets anders dan concluderen, dat er snel iets moet gebeuren aan deze slechte situatie. Kijkende naar de kwaliteit van de overige wijkboerderijen in de stad en de gesteldheid van de stal in Westenholte, ben ik van mening dat ook hier voor de gemeente een (zorg)taak ligt.”

In een eerder antwoordt van het college op een schrijven van Eikelboom heeft is aangegeven, dat de gezondheid van de dieren en de bekostiging hiervan een taak is van het particuliere initiatief. “Echter is deze dierenweide afhankelijk van de wil van goedwillende vrijwilligers en mensen die geld doneren en daardoor onvoldoende financieel daadkrachtig om de gerezen problemen het hoofd te bieden. Vanuit dit financieel slechte perspectief heb ik de afgelopen periode een aantal Zwolse ondernemers benaderd en geënthousiasmeerd een bijdrage te leveren aan de verbetering c.q. renovatie van de stal in de dierenweide. Hetgeen redelijk gelukt is, maar qua benodigd bedrag nog ruim onvoldoende.”

Naar aanleiding van bovengenoemde heeeft Eikelboom de volgende vragen voor het college:

–          Bent u op de hoogte dat de stal in de dierenweide in erbarmelijke staat verkeerd?

–          Zo ja, wat kunt u voor de dierenweide Westenholte – in ondersteunde zin – betekenen?

–          Kunt u aangeven, wanneer de nieuw toegezegde omheining geplaatst gaat worden?

–          In hoeverre is het mogelijk om een nieuwe stal te plaatsen op de huidige locatie vanuit het bestemmingsplan, wat voldoet aan de kwaliteitseisen?

 

Freddy Eikelboom

Fractievoorzitter Swollwacht

Artikel delen:
Reacties 3
  1. wanneer je dieren echt ziek wil krijgen moet je hun stal gaan isoleren en verwarmen…. succes gegarandeerd! De rest van het lijstje zou er idd allang geweest moeten zijn. Het probleem is dat er geen schop de grond in mag omdat het archeologisch beschermde grond is. Vroeger heeft hier kasteel Voorst gestaan…


    ⚠️ Meld

Reageer