Bloedmaan en Mars te zien vanaf Zwolle - Foto: Hans van Eijsden
Foto: Hans van Eijsden

Bloedmaan en Mars te zien vanaf Zwolle

Zwolle – Vrijdagavond kon geen mooiere avond zijn voor de maansverduistering. Het was nog warm en de hemel kraakhelder. Het ging om de langste maansverduistering van deze eeuw.

Vele Zwollenaren plaatsten zich in de velden rondom Zwolle om een uitstekend zicht te hebben op dit unieke fenomeen. Achteraf was dit eigenlijk niet eens nodig. Ook vanuit de stad zelf was prachtig zicht op de bloedmaan en Mars. Zo maakte fotograaf Hans van Eijsden deze prachtige foto van de maan en Mars boven de binnenstad van Zwolle.

Door de maansverduistering was de maan als een bloedrode bol opgekomen. Een maansverduistering of eclips ontstaat doordat de aarde precies tussen de maan en de zon in komt te staan. Doordat de maan door de schaduw van de aarde beweegt valt er geen direct zonlicht op de maan.  Het zonlicht dat langs de aarde schijnt wordt door de dampkring gebroken. Dit gebeurt het minste met rood licht ,waardoor de maan tijdens de eclips rood kleurt. De totale eclips eindigde om 23.14 uur, duurde een uur en drie kwartier en was daarmee de langste maansverduistering van de 21 ste eeuw.

De eerstvolgende maansverduistering is te zien in de ochtend van 21 januari 2019. Daarna is er pas weer een maansverduistering in september 2025

Foto's 2
Bloedmaan en Mars te zien vanaf Zwolle - Foto: Hans van Eijsden
Foto: Hans van Eijsden
Artikel delen: