Steenbergen levert een unieke prestatie - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Steenbergen levert een unieke prestatie

Zwolle – Voor het eerst is een Nederlander wereldkampioen sprint geworden op de step. Machiel Steenbergen uit Zwolle wist vorig weekend deze prestatie te leveren in het Overijsselse Losser. Onder warme omstandigheden hield hij het hoofd koel. Hij rekende in een spannende finale af met de Tsjech Vojtech Hruza en de Nederlanders Adriaan Ringoir en Daan de Jonge.

Losser was het decor voor de 8e wereldkampioenschappen op de step. Met 230 deelnemers uit meer dan 17 landen waaronder Australië, Canada en Rusland was het een succesvol WK. Machiel Steenbergen uit Zwolle beleefde een zeer succesvol weekend. Niet alleen wist hij de titel op de sprint te pakken maar wist ook met het 1e herenteam van Nederland de estafette te winnen. “De estafette is een spectaculair onderdeel waarbij je de step doorgeeft. Dit gaat op hoge snelheden van wel 30 km/uur. Hierbij is vertrouwen en techniek een belangrijk onderdeel anders krijg je valpartijen.” Machiel heeft zich dit jaar specifiek voorbereid op het onderdeel samen met Daan de Jonge (stepteam versekip.nl) en Adriaan Ringoir (stepteam Rotterdam). “Als het dan lukt om de wereldtitel te pakken, is dat een onbeschrijfelijk gevoel.”

Het weekend wist hij nog succesvoller af te sluiten door een onverwachte tweede plek te pakken op de lange afstand (45km). “Adriaan (Ringoir) lag zo ver voor dat de titel onmogelijk was. Als je dan in een sprint wint van de rest voelt dat erg goed”.

Machiel begon met steppen doordat zijn zusje deze sport deed. “In het begin kijk je er wat raar tegen aan maar het is echt heel leuk om te doen. Het is behoorlijk intensief en je kan het in vele varianten doen”. Machiel heeft zich gespecialiseerd in het onderdeel sprint. “Ik bleek aanleg te hebben voor het explosieve en goed de snelheid te kunnen ontwikkelen.” Ondertussen traint de 24-jarige Zwollenaar ongeveer 5-6x per week. Naast steppen doet hij ook krachttraining en heeft hij sinds kort een wielrenfiets. “Als je meer gaat trainen moet je uitkijken voor overbelasting en is afwisseling in bewegen belangrijk.”

Op de vraag of hij nog een tip heeft voor mensen die willen beginnen met steppen geeft hij aan dat je het gewoon een keer moet proberen. Het is een sport die je zelf een keer moet beleven. Net als bij fietsen is er bij steppen ook sprake van verschillende niveaus. “Iedereen is welkom bij één van onze trainingen. Je hoeft echt niet gelijk wereldkampioen te worden, je kan ook gezellig met anderen een tochtje in de buurt maken.”

Op 8 september hoopt Machiel hoge ogen te gooien bij het NK duur aan de Kamperzeedijk. “Dat is toch een thuiswedstrijd en ik hoop dat ik mijn titel hier kan verdedigen.” Maar eerst gaat hij verder genieten van een welverdiend weekje rust.

Foto's 2
Steenbergen levert een unieke prestatie - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto
Artikel delen: