Blauwalg in vijver Zwolle-Zuid

Blauwalg in vijver Zwolle-Zuid

Zwolle – In de vijver in Zwolle-Zuid aan het Klompé/van Schaikpad is blauwalg geconstateerd. Het waterschap raadt aan contact met dit water te vermijden. Ook voor huisdieren (zwemmende honden) kan blauwalg gevaarlijk zijn.

Blauwalgen
Blauwalgen zijn bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt.

In stilstaand, relatief ondiep, water stijgt de watertemperatuur het snelst. Vandaar dat op steeds meer plekken blauwalg kan worden aangetroffen. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur terugloopt en het gaat regenen.

Blauwalg herkennen en risico’s
Blauwalgen zijn meestal vrij snel te zien. Het water ziet er niet meer helder uit, maar er ligt een blauw-groen-achtige drijflaag op het water. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals: maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Bij gezondheidsklachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of de GGD.

 

Foto's 2
Blauwalg in vijver Zwolle-Zuid
Artikel delen: