Unieke bijbel gevonden op taxatiemiddag in Grote Kerk - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Unieke bijbel gevonden op taxatiemiddag in Grote Kerk

Zwolle – Het was afgelopen dinsdagmiddag een stormloop van mensen met tassen, vuilniszakken, boodschappenkarrretjes etc. vol boekenwaar …. Taxateur Arie Molendijk uit Rotterdam die al bijna 2000 taxatiedagen op zijn naam heeft staan had werkelijk zijn handen vol. Tussen de vele kapotte bijbels, atlassen en bijna waardeloze boeken … toch nog wat leuks.

Het oudste wat de revue passeerde was een boekje uit 1567 … een los deeltje uit vermoedelijk een serie van 4. Hoewel het boekje incompleet was en het bandje niet origineel, toch nog een 150 a 200 euro voor de liefhebber. De complete serie zou op een veiling makkelijk een 2000 euro opbrengen.

Aan het einde van de middag kwam de topper te voorschijn goed ingepakt, eerst in een krappe plastic zak en daarom heen weer een grote tas …

Een Statenbijbel met kaarten … ??? Mis. Een Lindenbergbijbel uit 1702. Dat wil zeggen de Lutherbijbel vertaald door Adolph Visscher vanuit het duits in het nederlands. Een speciale uitgave verguld met de kaarten van Romeyn de Hooghe, ook wel de ,,vroome kaarten” genoemd. Op zich zelf nog niet zo heel bijzonder, … maar prachtig ingekleurd door een beroepskleurder uit die tijd opgehoogt met bladgoud. En met toegevoegde prachtige kaarten ook handingekleurd. Werkelijk een topstuk en nog in goede conditie althans het papier en de band. Een slot ontbrak.  Waarde ?? Ooit werd een dergelijke bijbel aangeboden in een antiquariaat voor bijna 20.000 euro. Een vraagprijs is vanzelf geen taxatie. Deze bijbel zou voor een verzamelaar zeker 10.000 euro waard zijn ….  De eigenaar wenst onbekend te blijven.

De taxateur hoopt 29 december weer in de grote Kerk te taxeren.

Artikel delen: