Presentatie nieuwe Herberg in Holtenbroek

Het schetsontwerp voor de nieuwbouw van het opvangcentrum voor dak- en thuislozen de Herberg is op 21 februari gepresenteerd in het wijkcentrum Holtenbroek in Zwolle. Tijdens de inloopbijeenkomst waren schetsen te zien van het ontwerp van het gebouw en de inrichting van de directe omgeving. Het is de bedoeling dat de bouw van de nieuwe Herberg start in september 2008. De oplevering van het gebouw is gepland medio 2009. Er was zeer weinig belangstelling voor de bijeenkomst.

Het ontwerp van de nieuwe Herberg is van de hand van Leijh Kappelhoff Seckel Van den Dobbelsteen Architecten. Het gebouw is naar binnen gericht: alle activiteiten vinden in het gebouw plaats. Er komt geen hek om de nieuwe Herberg, hetgeen de vriendelijke uitstraling van het gebouw bevordert.  De architect is bij het ontwerp uitgegaan van het hergebruik van materialen. In de Herberg worden drie opvangmogelijkheden gecreëerd: voorportaal, nachtopvang en sociaal pension. De architecten van LKSVDD waren eerder verantwoordelijk voor de ontwerpen van school De Wendakker, het NS kantoor aan het Lübeckplein en het nieuwe Achmea complex aan de Burg. Roelenweg.

Vanuit het voorportaal hebben mensen zicht op de nachtopvang en vanuit de nachtopvang is er zicht op het sociaal pension. Het idee is dat hier een prikkel vanuit gaat om de mensen te motiveren een stap te zetten en zich door te ontwikkelen naar de volgende opvangmogelijkheid.

Het voorportaal dient als eerste opvang, waar er naast bbb-verzorging (bed, bad en brood) een eerste hulpcontact is. De nachtopvang is een geplande opvang voor ingeschreven cliënten. Hier wordt gestart met de hulpverlening en vindt waar mogelijk verwijzing naar de reguliere opvang plaats. Het sociaal pension biedt mogelijkheden voor tijdelijk wonen. Hier wordt ingezet op het (weer) aanleren van vaardigheden, gericht op het zelfstandig functioneren.

De gemeenteraad van Zwolle heeft eind 2006 gekozen voor de locatie aan de Nijverheidstraat 1 voor de nieuwbouw van het opvangcentrum voor dak- en thuislozen De Herberg. De Herberg bevindt zich nu nog op de locatie achter de WRZV-hallen. Tijdens een van de informatiebijeenkomsten over de locatiekeuze is toegezegd dat bewoners nauw betrokken worden bij het verdere traject voor de nieuwbouw van De Herberg. De daartoe opgerichte klankbordgroep heeft geadviseerd over voorstellen voor de bouw en de inpassing van het gebouw in haar omgeving. Nu de klankbordgroep positief heeft geadviseerd op de voorstellen kan de Stichting De Herberg het bouwplan verder uitwerken en daarna de bouwvergunning gaan aanvragen.

De Herberg is een initiatief van de woningcorporaties SWZ, deltaWonen, Openbaar Belang (Zwolle), Beter Wonen Vechtdal (Hardenberg) SallandWonen (Raalte), Beter Wonen (IJsselmuiden), Vechthorst (Dalfsen Staphorst), DES (Genemuiden) en RIBW Zwolle e.o.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

25 gedachten over “Presentatie nieuwe Herberg in Holtenbroek”

  1. is helemaal niet beter hangen ze straks hier op het winkelcentrum rond, ze kunnen beter op de hessenpoort worden neer gegooid dan heeft niemand er last van of in een weiland ofzo maar niet zo dicht bij een woonwijk. Ik vind het belachelijk dat ze zoiets neer flikkeren bij een wijk dat net een beetje fatsoenlijk begint te worden >:(

  2. Zwervers zwerven nu eenmaal in de binnenstad, dus wil je met zo’n gebouw de doelgroep bereiken, dan moet je hem in de buurt van de binnenstad doen: ze gaan echt niet lopen vanaf het slaaphuis naar de Hessenpoort.

  3. dat er zoveel vermogen in wordt gepompt om voor deze mensen zo,n nieuw pand neer te zetten vind ik een beetje teveel van het goede en dan net in een wijk die mooi nieuw is opgezet en verbetert is .Straks veroorzaken ze daar weer de grootste overlast ,men kan het geld beter besteden om te zorgen dat deze mensen weer gaan meedraaien in de praktijk en hun eigen centjes verdienen voor hun eigen onderdak zoals elk normaal mens moet .

  4. Persoonlijk ervaar ik zeer weinig overlast van rondhangende zwervers. Tja, ze zien er niet strak in pak uit, maar vervelend zijn ze ook niet (op een paar heren na). Als ze een biertje drinken op straat….tja wat moet ik ervan zeggen; als ik iemand in de kroeg een pilsje zie drinken vind ik dit ook niet bijster schokkend. Ik vind deze plek eigenlijk wel ok….

  5. men kan het geld beter besteden om te zorgen dat deze mensen weer gaan meedraaien in de praktijk en hun eigen centjes verdienen voor hun eigen onderdak zoals elk normaal mens moet .

    Werken willen de meesten volgens mij zelf niet, sinds die zwerver in de stad niet meer mag fluiten gaat hij nog liever de straatkrant verkopen dan aan het werk te gaan. En volgens mij is hij zo bekend dat wanneer hij een beetje zijn best doet hij zo aan de bak kan.
    Ik zag trouwens een aantal maanden geleden die man die in het winkelcentrum AA-landen muziek maakt, zijn gitaar achter in de kofferbak leggen van een oude mercedes en wegrijden.

  6. Ik snap wel dat er niet veel animo was..
    Woon zelf ook in holtenbroek en ben ook niet geweest.

    Ik ben er fel op tegen dat die stink zwervers in onze mooie en verbeterde buurt gaan rond hangen. Daar hebben we nu al veel last van. Het ziet er niet uit en zuipt en bralt de hele dag maar een beetje.
    Ze zijn te lui om te werken etc. Ik hoop echt dat de politie er voor gaat zorgen dat die lui uit ons mooie winkelcentrum weg blijven. anders is het opknappen van de wijk bijna voor niets geweest aangezien we dan nog steeds een slechte naam blijven houden en de uitstraling van de wijk negatief blijft…

    Mijn iedee een heel groot centrum voor zwervers ergen midden op de noordzee en ze daar met zn allen verplicht heen sturen. hebben de normalen mensen er tenminste geen last meer van!

  7. Hoeveel zwervers zijn er in Zwolle?
    Hoeveel kost dat gebouw?
    Hoeveel is dat per zwerver?

    Waarom zijn deze mensen op straat terecht gekomen?
    Scheiding,geldgebrek,verslaving?

    Als deze mensen nu eens in eerste instantie geholpen zouden worden en niet tegen een muur van bureucratie waren aangelopen zouden ze dan ook op straat terecht gekomen zijn?
    Met het geld en al de verdere kosten dat dit gebouw op termijn de gemeenschap gaat kosten zouden die mensen allemaal een eigen huisje kunnen krijgen.En diegene die echt niet wil??
    Oppakken en naar een werkkamp sturen.

  8. Triest
    Ik wordt altijd een beetje (boel) triest van de reactie op onze dak- en thuislozen :'(.
    Mensen besef dat het vaak aan een zijden draadje vast zit of je niet ook zelf in die positie komt. En nu hoor ik alweer de reacties van dit overkomt mij niet. Bullshit. Het komt in de beste families voor. Ga eens praten met die mensen (dat hebben de meeste negatievelingen waarschijnlijk nog nooit gedaan) en je hoort schrijnende verhalen van mensen die op enig moment in hun leven vaak in een positie terecht zijn gekomen die ook zij niet wilden. En natuurlijk zitten er lieden bij die niet anders willen. Maar neem van mij aan, en ik spreek uit ervaring, dat het merendeel hulp nodig heeft en een steuntje in de rug om weer op het goede pad te komen.

  9. Denk helemaal niet dat joop er zo blij mee is hoor….
    Laten we eerlijk wezen.. Joop doet dit allemaal voornamelijk om zijn eigen portemonee mee te vullen.. hij weet als geen ander hoe hij subsidie moet aanvragen….

    Niks persoonlijk tegen Joop hoor maar hij is niet gek. en goed voor zijn eigen portemonee.. Daar is ook niets mis mee…

  10. Joop krijgt helemaal geen subsidie voor de opvang van dak- en thuislozen. En verder is bewezen dat je deze mensen alleen maar kunt helpen als ze eerst een dak boven hun hoofd hebben. Daarna krijgen de meesten snel weer greep op hun bestaan en kunnen ze over het algemeen voor zich zelf zorgen. En als je het al niet doet om dat je geen hart heb voor je medemensen, wees het dan maar eens met deze plannen omdat die mensen die je dus niet wilt zien van straat zijn en je er geen last meer van hebt.

  11. Kijk dat is nu precies wat ik bedoel.Dat geld kan beter gebruikt worden om het niet zover te laten komen bij die mensen.Maar door die een muur van bureaucratie vallen ze tussen wal en schip.Joop ken ik niet maar die zal heus dat geld voor dat gebouw niet uit eigen zak betalen en ook het onderhoud niet.Dus hij krijgt wel degelijk subsidie.Geld dat door jou en mij wordt opgebracht.Nogmaals wie niet wil ,naar een werk kamp.

  12. Triest ik weet wel degelijk waar het omgaat want tussen de zwervers zitten collega,s van vroeger die op het werk altijd een grote bek hadden en anderen in de maling namen .Maar toen ze door hun houding thuis in het huwelijk ook problemen kregen en aan de zuip gingen plus een scheiding erbij hebben ze het beiltje erbij neergegooit en profiteren nu van de gemeenschap met een blik bier langs de openbare weg .Dus zeg niet dat de naievelingen niet weten waar ze het over hebben ,de schuld ligt bij de mens zelf en kan als hij wil het zelf oplossen .Maar de heren zijn liever lui dan moe .

  13. @pieter,
    oud collega’s zeg je. Dus toen ze het moeilijk kregen heb je hen hulp aangeboden neem ik aan:(. ……………
    Het is nog al wat zeg een scheiding is behoorlijk ingrijpend en niet iedereen weet daar goed mee om te gaan. Je kunt dus heel eenvoudig afglijden. Dat zie je maar weer:'(. Juist deze mensen zijn met een dak boven het hoofd en de juiste hulp en naastenliefde wel weer op het juiste pad te krijgen.

    En wat betreft de nieuwe Herberg en Joop. De zwolse woningcorporaties bouwen het gebouw en het Ribw gaat de begeleiding doen. En Joop heeft daar niets meer mee te maken dan dat hij de boel goed in de gaten houdt 😉

  14. karel heeft gelijk als het gaat over wie er verantwoordelijk wordt. Dat is nu overigens ook al zo. Wat Joop nu doet, is zorgen dat de mensen die in de Herberg zitten klusjes doen, op tijd naar de dokter gaan: kortom: hij geeft ze weer structuur. En ook dat helpt om ze meer op eigen benen te laten staan.
    @tjalling: je hebt natuurlijk gelijk: voorkomen is beter dan genezen. Maar het is hier niet de voormalige sovjet-unie die bepaalt wat jij en ik moeten doen. Dus het komt voor dat mensen de deur letterlijk achter zich dicht trekken omdat ze de problemen niet maar aan kunnen.
    @pieter: moeten al die mensen die op straat leven door wat voor oorzaak dan ook, dan maar niet geholpen worden omdat jij één of twee slechte ervaringen met oud-collega’s hebt gehad? Die het kennelijk overigens ook niet makkelijk hadden. Vooral niet toen ze door hun collega’s in de steek werden gelaten.

  15. nieuwe herberg
    Waar andere wijken met succes het jaren geleden hebben tegen kunnen houden is het Holtenbroek door de strot gedrukt.
    Onveiligheidsgevoelens worden serieus genomen.
    Uit onderzoek blijkt dat het voornamelijk buurtbewoners zijn?
    Ik kom er regelmatig langs, maar buurtbewoners?
    Hebben ze daar een enquete voor gehouden, bent U bewoner van deze wijk?
    Noem mij eens 1 bewoner die zegt yoepie kom hier maar naar toe.
    Hahahaha, Het grootste gros van de bewoners kruipt straks in z’n schulp, of gaat er met een grote bocht om heen.
    Met maar een klein winkelpleintje in de hele omgeving, waar nu al
    een iet wat vreemde sfeer hangt, zal het straks enorm gezellig en
    vermakelijk zijn.
    Neem eens kijkje bij de wavinvijver, er staat zelfs al een kartonnendoos klaar voor de lege bierblikjes etc.
    Is dit nu de wederopbouw van Holtenbroek?
    Een lokatie vlak bij de scholen, een prachtig voorbeeld voor de jeugdigen onder ons.
    Goed gedaan Zwolle, ga zo door.
    Waarom beste wethouder/burgemeester zet je deze daklozen(??) niet bij je eigen in de tuin? waarom in een wijk als Holtenbroek, een wijk in opbouw.
    Laat die daklozen aub aan het werk gaan of eis gewoon dat ze een baan gaan zoeken. Oh ja straatkrant verkopen is dan ook een baan?

  16. Werken willen de meesten volgens mij zelf niet, sinds die zwerver in de stad niet meer mag fluiten gaat hij nog liever de straatkrant verkopen dan aan het werk te gaan.

    En die tjappie woont gewoon in een huis in de kamperpoort oude goudenkooi zwerver :o, maar als het nou de schuld is van die gene dat die opstraat komt dat doet er niet zoveel toe het gaat ermeer om dat een wijk dat echt weer aan het ombloeien is te maken krijgt met zo;n opvang want het brengt wel overlast mee! Nu hangen eral genoeg van die lui rond hier op het winkelcentrum te schooien om een biertje en dergelijke dus hoezo geen overlast van zwervers >:(, zullen er vast wel goede tussenzitten maar ik ken ze niet ja zwiebertje maarja die loopt hier niet!

  17. Nee Jaap ik zeg niet dat ze niet geholpen moeten worden maar als die hulp aangeboden wordt laat ze er dan ook zelf aan gaan werken .Maar zo gauw als bij die begeleiding die ze krijgen weer buiten de deur staan grijpen ze naar de drank ,en dat weet ik te vertellen van die personen die ik ken

  18. En nu maar hopen dat ze richting binnenstad hun vertier zoeken.

    dat is tenminste een probleem oplossen maarja ben dan toch voorstander van het probleem eerder aanpakken dat men zorgt dat mensen niet zo afglijden 😉

  19. Wie weet vind ik het gedrag van hoera en familie wel irritanter dan dat van de dak en thuislozen. De dood in wensen dan maar? Een beredenatie die getuigt van een nogal basaal denkniveau….

  20. Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber met zijn ingedeukte hoed
    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber die steeds malle dingen doet

    Hij leidt een vrolijk leven
    Hij luistert nooit naar raad
    Om zijn brutale grappen
    Maakt Bromsnor zich vaak kwaad

    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber met zijn ingedeukte hoed
    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber die steeds malle dingen doet

    Ik hou van lekker eten
    Dus ga ik vaak naar Saar
    Kom ik daar op visite
    Nou dan staat de taart al klaar

    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber met zijn ingedeukte hoed
    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber die steeds malle dingen doet

    Ik hou van lekker slapen
    Liefst in een berg hooi
    Daar lig je lekker warm in
    Daar droom ik lekker mooi

    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber met zijn ingedeukte hoed
    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber die steeds malle dingen doet

    Ik hou veel van m’n vrijheid
    Die raak ik nooit meer kwijt
    Maar een man die bedreigt me
    ’t Is Bromsnor zo gezeid

    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber met zijn ingedeukte hoed
    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber die steeds malle dingen doet

    Hij leidt een vrolijk leven
    Hij luistert nooit naar raad
    Om zijn brutale grappen
    Maakt Bromsnor zich vaak kwaad

    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber met zijn uitgestreken snoet
    Daar komt Swiebertje
    Rare Swiebertje
    Onze Swieber die steeds malle dingen doet

  21. Dat de nieuwe herberg maar een basis mag zijn. Waar mensen weer normaal adem kunnen halen. Hun problemen succesvol leren oplossen, zoals wij allemaal dingen moeten bijleren.

  22. herberg
    ik heb een broer
    van de straat afgehaald
    25jaar op straat geleefd
    ik ben blij dat hij
    in de herberg zit
    ik zelf heb hem 15 jaar niet gezien
    maar ik ben blij dat ik hem nu elkedag zie

Reacties zijn gesloten.