Nieuw in Zwolle: Het Rode Kruis aan Huis

Nieuw in Zwolle: Het Rode Kruis aan Huis

Zwolle – Landelijk en ook in Zwolle en omgeving is een opstart gemaakt met het Rode Kruis aan Huis-bezoek (RKaH). Rode Kruis aan Huis wil de veiligheid in en om het huis vergroten van mensen die verminderd zelfredzaam zijn.

Wist u dat er jaarlijks meer slachtoffers vallen door ongelukken in en om huis dan in het verkeer? Bijzettafeltjes of losliggende vloerkleden zijn risicofactoren voor letsel. Veel mensen realiseren zich dit niet of pas als het te laat is. Denk aan een vervelende valpartij door het struikelen over een niet goed weggewerkt telefoonsnoer. Uiteraard kunt u dan een alarmnummer bellen voor hulp, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

De hulp en het bezoek van het Rode Kruis aan Huis is gericht op eigen kracht en leidt naar zelfredzaamheid van mensen: het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen en zich zelfstandig te redden. Het team zorgt via informatieverstrekking dat mensen beter voorbereid zijn op noodsituaties bijvoorbeeld bij brand, inbraak of een valpartij. Het is belangrijk dat mensen in noodsituaties zelfredzaam zijn en ervan bewust zijn dat zij ook anderen kunnen helpen.

Tijdens maximaal drie huisbezoeken lopen twee speciaal opgeleide vrijwilligers samen met de deelnemer de eventuele risico’s in en om huis door en bekijken samen de mogelijke oplossingen. Op die manier wil het Rode Kruis aan Huis noodsituaties zoveel mogelijk proberen in te perken en zelfredzaamheid van mensen in noodsituaties bevorderen. De onderwerpen die besproken worden tijdens het huisbezoek zijn heel divers en dragen bij aan een veilige leefomgeving. Vaak kunnen met eenvoudige aanpassingen en tips ongelukken voorkomen dan wel beperkt worden.

Na telefonisch contact met de deelnemer kunnen de huisbezoeken plaatsvinden. Deze bezoeken zijn geheel kosteloos. Iedereen mag zich hiervoor aanmelden. Bent u geïnteresseerd in een huisbezoek of kent u wellicht iemand die interesse heeft, dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar rodekruisaanhuis@rodekruis-zwolle.nl. Uiteraard is het Rode Kruis altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Ook hiervoor kunt zich aanmelden via bovenstaand e-mailadres.

Artikel delen: