Badeendenrace levert €15.275 voor Fakkelteit op

Zwolle – De eerste editie van de Zwolse Badeendenrace heeft €15.275 opgeleverd voor jongerenbroedplaats De Fakkelteit. Tijdens het Stadsfestival raceten zondag 2 september 3.000 badeendjes door de Zwolse stadsgracht. Naast de Fakkelteit vielen de kopers van de snelste eenden in de prijzen.
De Badeendenrace is een initiatief van zes Zwolse serviceclubs (drie Lions en drie Rotary Clubs) die de handen ineen hebben geslagen voor het goede doel: het ondersteunen van culturele initiatieven gericht op Zwolse jongeren.

Juryvoorzitter Bert Beun maakte onder toeziend oog van een notaris de prijswinnaars van de snelste eenden bekend.
De eenden legden een afstand van circa 80 meter af door de Achtergracht, achter theater De Spiegel. Presentator Hanneke Poelmans praatte de eenden naar de eindstreep. De race werd gestart en afgesloten met optredens van jongeren van De Fakkelteit (rap en spoken word) en voorafgegaan door het Stadsontbijt.

Voorafgaand aan de race kon men een eendje adopteren á € 5 per stuk. Tijdens het Stadsfestival werden nog eens vele eenden verkocht. In totaal zijn 4200 eenden verkocht. De opbrengst van de verkochte eenden gaat naar De Fakkelteit.
Voor de gelegenheid is vanuit de zes Zwolse serviceclubs een stichting opgericht: ‘Samen voor eend(t )je’. De bedoeling is dat de eendenrace de komende vijf jaar wordt gehouden.
Voorzitter Bert Beun van de stichting: “Als serviceclubs willen we graag iets teruggeven aan de stad. Cultuur is van belang als verbindende factor in de stad, en jongeren zijn daarbij een spil. De Fakkelteit is een prachtige combinatie van jeugd en cultuur, een broedplaats van jong talent, die wij graag ondersteunen.”

Jongerenwerker bij de Fakkelteit Patrick Steffens is ‘ontzettend blij’ met het bedrag.”Ik sta een beetje perplex van zo’n hoog bedrag”. De Fakkelteit gaat het bedrag inzetten voor het aanschaffen van nieuw hoogwaardig studiomateriaal (boxen, microffoons e.d.).

De Fakkelteit is een initiatief van Travers Welzijn en Rico in samenwerking met Hedon. Het is een broedplaats waar jongeren tussen de 13 en 23 jaar met hip hop en met name rap, aan de slag kunnen. Bij De Fakkelteit word aandacht geschonken aan het ontwikkelen van jong talent en worden kansen gecreëerd voor de jongeren. De Fakkelteit vindt plaats op elke maandag- en woensdagavond van 18:00 tot 21:30 uur in poppodium Hedon. Iedereen is welkom.

www.defakkelteit.nl

De Badeendenrace werd georganiseerd door de Zwolse afdelingen van de Lionsclub en de Rotary.

Zwolle heeft drie Lionsclubs: Zwolle, Zwollerkerspel en Hanzestad.
De Lions zijn in 1917 opgericht in Chicago. Inmiddels zijn er wereldwijd 46.000 clubs met 1,4 miljoen leden, waarvan 11.500 in Nederland. Het motto van de Lionsclub is “We Serve”, oftewel “wij dienen”. Het doel van de Lionsclubs is het ondersteunen van mensen en groepen die het om de één of andere reden niet goed hebben getroffen in het leven. Dat gebeurt op lokale, landelijke en internationale schaal.

www2.lions.nl

Zwolle kent 3 Rotary-verenigingen: Rotary Zwolle, Rotary Zwolle Noord en Rotary Zwolle IJsselland. Rotary is een serviceorganisatie. De leden steunen op verschillende manieren hun medemens zonder onderscheid van ras, geloof of politieke overtuiging. Rotary is een wereldwijde Fellowship (kameraadschap) met één visie: Service above Self, ofwel dienstbaarheid boven eigenbelang.

www.rotary.nl

Elke eend was gekoppeld aan een lotnummer. De snelste eenden leverden voor de kopers schitterende prijzen op. De prijzen, die ter beschikking zijn gesteld door verschillende Zwolse bedrijven en instellingen, varieerden van een weekendje in een strandhuis en een rondvlucht tot aan etentjes of een minuutje winkelen.

Mogelijk gemaakt door:
De badeendenrace is mogelijk gemaakt door: Van Der Kamp Pompen, Buitensport Zwolle, Molecaten, PEC Zwolle, Juwelier Veenemans, Deltion College, Pijlman Kantoormeubelen, Landstede, de Agnietenberg, Stichting FLY4U, Robert Exoo, Hedon, Bluefinger Restaurant, Frans v.d. Vrande, Café de Hetebrij, W-Books, van Mossel Jaguar, Makelaardij Voerman – Greve, Renault Garage Oving, Old Vic Herenmode, Jumbo Nagelmaeker, Annemarie Posthumus, Profile Tyrecentrum, Boekhandel Westerhof, Urbana, Stern Catering, Het Notarieel en DuretTrip Notarissen.

Artikel delen: