Vierde editie vredessymposium

Zwolle – Op vrijdag 21 september 2018 vindt de vierde editie van het jaarlijkse Vredessymposium plaats, dit jaar gefaciliteerd door de gemeente Zwolle. Ieder jaar worden er tijdens dit symposium vredeshelden gehuldigd als symbolisch eerbetoon aan de duizenden vredesactivisten die zonder wapens actief zijn in conflictgebieden. Dit jaar zijn er drie genomineerden; zij zullen kort worden geïnterviewd over hun bijzondere werk en worden daarna gehuldigd door burgemeester Henk Jan Meijer.

Vredesheld Tayfun Balcik zet zich in tegen polarisering en racisme en is voorgedragen door The Hague Peace Projects. Vredesheld Daan Savert is theoloog en was werkzaam bij vredesmissies in Colombia en Iraaks-Kurdistan. Hij is voorgedragen door Christian Peacemaker Teams Nederland (CPT). Vredesheldin Nina Koevoets is trainer, coördinator en oprichtster van Towards a Nonviolent World. Zij is voorgedragen door de Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG).

Het thema van het Vredessymposium is dit jaar: ‘Jong en Ontwapenend’ wat goed past bij de in 2015 aangenomen resolutie 2250 van de Verenigde Naties. Deze resolutie onderstreept het belang van het betrekken van jongeren bij het bemiddelen in – en oplossen van conflict. In veel conflictgebieden vormen jongeren een aanzienlijk deel van de bevolking. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame vrede en verzoening, als zij daarvoor de kans krijgen.
Keynote speaker op het symposium is Sheik Ibrahim Abu El Hawa uit Jeruzalem. Hij zal spreken over zijn werk voor vrede en verbroedering. Zijn jarenlange en tomeloze geweldloze inzet in conflictgebieden maakt hem de perfecte persoon om het publiek, en met name jongeren, een speciale boodschap mee te geven. Ook Arun Gandhi, een van de kleinzonen van Mahatma Gandhi die het vredeswerk van zijn grootvader heeft voortgezet, zal via een livestreamconnectie een boodschap van bemoediging geven. Aan beide heren kunnen dan ook rechtstreeks vragen worden gesteld; een unieke gebeurtenis!
Tot slot spreekt de zoon van Evert Huisman, een van de grondleggers van vredesuitzendingen vanuit Nederland, over het bijzondere werk van zijn vader. Zwollenaar Huisman is onder andere oprichter van de Nederlandse afdeling van Peace Brigades International. Hij zal postuum worden gehuldigd.
Direct na het Vredessymposium is er een Vredesexpositie waar diverse vredesorganisaties actief in dit veld zich presenteren. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje.
U bent van harte welkom op het Vredessymposium 2018. Het programma start om 13.15 uur en duurt tot circa 17.30 uur, en zal deels in het Nederlands en deels in het Engels zijn.
U kunt zich opgeven via: vredesmissieszonderwapens@gmail.com of door te bellen naar 06 232 45 122. De toegang is vrij.

Artikel delen: