Meer groen, minder snelheid in De Pierik

zwolle – Tijdens nationale Burendag 2018 op zaterdag 22 september zullen bewoners van de Seringenstraat en Geraniumstraat (Pierik) hun handen flink uit de mouwen steken. Zij toveren namelijk die dag 40 m2 stoep om tot groene plateaus. Ook worden er snelheidsremmende maatregelen genomen. Dit buurtinitiatief wordt mede dankzij hulp van de gemeente Zwolle werkelijkheid.

Zowel bewoners uit de Seringenstraat als de Geraniumstraat hebben eerder dit jaar in een buurtinitiatief de wens geuit voor meer groen en minder snelheid in de wijk. Deze wensen zijn vervolgens samen met wijkcoördinator Paulien ten Dam getoetst en al snel bleken de twee wensen met elkaar gecombineerd te kunnen worden. Dat resulteert in de aanleg van groenvakken met een verhoging in de straat om snelheid te remmen.

De gemeente heeft het aanleggen van de groenvakken voor haar rekening genomen en heeft advies gegeven over geschikte plantensoorten in de straat. Voor de aanschaf van de planten hebben de bewoners ondersteuning gekregen van het Oranjefonds, Waterschap Drents Overijsselse Delta en De Groene Loper. Het onderhoud van de vakken zijn voor de rekening van de bewoners zelf.

‘Dit is goed voor klimaat, verkeersveiligheid én geeft een mooier aanzicht. Echt een verbetering van de buurt!’ – Mark Oldengarm, een van de initiatiefnemers

Een voorname reden om het buurtinitiatief op te starten is dat de locatie één van de toegangswegen naar De Pierik is. Initiatiefnemer Mark Oldengarm: “Dit betekent dat hier veel autoverkeer is, er wordt ook vaak te hard gereden op plekken waar kinderen buiten spelen en ouderen fietsen. Wij denken dat door het aanleggen van de groene plateaus automobilisten het gevoel krijgen dat ze in een levendige woonwijk rijden en hierdoor snelheid gaan minderen.”

Een ander voordeel is dat de ‘betonlook’ verdwijnt en dat de beplanting zorgt voor een beter afvoer van het regenwater. Bij de keuze van beplanting is rekening gehouden met het aantrekken van insecten die het moeilijk hebben in de stad en wordt er een mix van planten gezet die het hele jaar door kleur geven aan de straat én aan de wijk.

Artikel delen: