Kunstwerk ‘De eiervrouwtjes’ naar Nieuwe Markt

Kunstwerk ‘De eiervrouwtjes’ naar Nieuwe Markt

Zwolle – Het kunstwerk ‘De eiervrouwtjes’ krijgt een plek op de Nieuwe Markt, dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten. Mevrouw Marcus schonk het bronzen beeld in 2016 aan de stad. Het beeld is een voorstelling van drie marktvrouwtjes met gevulde eiermanden.

De Nieuwe Markt is niet zomaar gekozen als locatie. In de zeventiende eeuw werd er op de Nieuwe Markt al melk, groenten en fruit verkocht. Vanaf 1925 werd de eiermarkt op deze plek gehouden. Marktvrouwen uit de omgeving verkochten hier eieren aan de inwoners van de stad. De betekenis van het kunstwerk en de geschiedenis van de Nieuwe Markt komen nu samen. Het beeld, dat gemaakt is door Greet Jaspers-Grottendieck, vertelt straks het verhaal van deze historische plek aan inwoners en bezoekers.

In 2016 heeft burgemeester Henk Jan Meijer het kunstobject in ontvangst genomen. Mevrouw Marcus heeft het kunstwerk aan Zwolle geschonken met het verzoek om het een passende plek te geven. Het is een waardevolle herinnering aan haar overleden partner. Meneer Marcus was als medicus verbonden aan Isala en sportarts bij PEC Zwolle. Hij heeft als jonge jongen de eiervrouwtjes van de Veluwe naar de eiermarkt in Zwolle zien komen om daar hun eieren te verkopen.

Bij het kiezen van de exacte locatie is zorgvuldig gekeken naar de huidige inrichting van de Nieuwe Markt. Samen met de ondernemers en omwonenden is hierover gesproken, zij zijn enthousiast over de komst van het beeldhouwwerk. Wanneer het beeld geplaatst is, volgt er een officiële onthulling.

Artikel delen: