Peper en Zout: een smaakmakend gesprek

Nederland telt verhoudingsgewijs steeds meer ouderen. Dat heeft verregaande consequenties voor de economie, de arbeidsmarkt, de zorg, de verzorgingsstaat én de senioren zelf. Deze aflevering van Peper en Zout sluit aan bij het thema van de boekenweek. In het debat staat de zorgsector centraal, als voorbeeld voor andere sectoren. Eén ding is zeker: het is hoogtijd voor verandering.

Senioren van nu leven met een ‘Zwitserleven’ gevoel: ze zijn vitaal, gaan op reis, staan midden in de maatschappij. Ondanks die vitaliteit verlaat deze generatie gemiddeld rond het 61ste levensjaar massaal de arbeidsmarkt. Omdat het van de wet moet, omdat ze het verdiend hebben, omdat er ‘leuke’ regelingen zijn of omdat het hun recht is. Wie gaat hen op de arbeidsmarkt vervangen?

De ‘nieuwe’ seniorIn de zorg neemt het aantal cliënten snel toe, ook al omdat er veel senioren zijn. De ‘nieuwe’ senior stelt eisen, is mondig en wil zelf regie blijven voeren. Om al deze redenen is er veel personeel nodig in de zorg, dat niet aan is te slepen. Wat betekent dat voor de kwaliteit van de zorg die geboden kan worden en heeft de senior hierin zelf ook een rol?

En dan zijn er steeds meer senioren die niet willen stoppen met werken. Zij willen niet het seniorencircuit in. Uit recent onderzoek bleek dat geld voor hen de belangrijkste factor is om te blijven werken. Is dat betaalbaar? Want de senior is niet de goedkoopste werknemer.

Kennis voor de stadOp 12 maart begint het gesprek met een bijdrage van Carolien Smits, sinds 1 februari 2008 bij Windesheim lector Innovatie in de Ouderenzorg. Andere bijdragen worden verwacht namens seniorenorganisaties, zorginstellingen en vakbonden. Er is volop ruimte voor vragen, discussie en debat.

Met Peper & Zout wil Windesheim de inwoners van Zwolle, elke tweede woensdag van de maand, een podium bieden voor gesprekken over actuele Zwolse thema’s. Vanuit de verschillende lectoraten levert Windesheim een deskundige bijdrage aan die gesprekken. De organisatie is in handen van VU podium.

GratisPeper & Zout begint op woensdag 12 maart om 20.00 uur in café The Living Room aan het Gasthuisplein 23, is voor iedereen toegankelijk en de entree is gratis.

Artikel delen:

Reageer