Mortiergranaten aangetroffen in de Achtergracht

De baggerwerkzaamheden in de Achtergracht zijn tijdelijk stopgezet. Tijdens de overslag op het afvoerschip is er munitie aangetroffen in de bagger, die afkomstig is uit de Achtergracht ter hoogte van de Diezerkade.

De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) heeft de munitie ter plaatse onderzocht. Het gaat hier om mortiergranaten, zonder ontstekingsmechanisme die daardoor geen direct gevaar opleveren. Na eerste inspectie zijn het 81 millimeter granaten van Italiaanse makelij, voor of in de 2de wereld oorlog gefabriceerd. De gevonden munitie wordt op een veilige plaats door de EOD onschadelijk gemaakt. Inmiddels zijn er 13 granaten gevonden. Het is niet uitgesloten dat er meer munitie ligt in dat deel van de Achtergracht, een strook van 10 meter breed vlak langs de kade.

De omwonenden zijn inmiddels per brief ge√Įnformeerd. De woonbootbewoners zijn persoonlijke door medewerkers van de gemeente bezocht.

De gemeente overlegt de komende dagen met de aannemer, de milieukundig begeleider en de EOD, wanneer de baggerwerkzaamheden weer van start gaan en de mogelijk aanwezige munitie wordt verwijderd. In dat geval wordt de zogenaamde baggerveilige methode toegepast. Dat betekent dat de bagger niet met een grijper maar met een schep wordt weggehaald. De baggerwerkzaamheden in de Achtergracht langs de Burgemeester Drijbelsingel zijn inmiddels weer gestart.

Koninklijke  Wegenbouw Stevin (KWS) heeft een jaar geleden ter voorbereiding van het baggerproject in de Thorbeckegracht en Achtergracht onderzoek verricht naar explosieven en munitie zoals bommen, wapens en granaten. KWS heeft op basis van de beschikbare informatie en onderzoek het sein veilig gegeven.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer