Zieke Catalpa’s worden gekapt op Meerminneplein

De gemeente Zwolle gaat maandag 3 maart aanstaande starten met het kappen van vier prominente Catalpa bomen (trompetboom) op het Meerminneplein in de binnenstad.

Het Meerminneplein is een zeer prominente plek die elke Zwollenaar kent. Op het plein stonden zeven Catalpa bomen. Bij de storm van 18 januari vorig jaar zijn er al twee Catalpa’s omgewaaid en twee jaar geleden viel op een drukke zaterdagochtend één Catalpa spontaan om tussen het winkelend publiek. Wonder boven wonder deden er zich geen persoonlijk ongelukken voor.

De gemeente onderzocht de vier overgebleven bomen en kwam tot ontdekking dat de stam van de bomen dermate verrot is dat ze te gevaarlijk zijn en het onverantwoordelijk is om de bomen in dit drukke winkelgebied te laten staan. Daarom heeft de gemeente het besluit genomen tot kap.

Op het plein komen in dezelfde week zes nieuwe bijzondere bomen terug. Dit zijn Sophora bomen (honingboom) met een hoogte van zes meter. Ondergronds wordt er ook geïnvesteerd, er worden een soort kratten aangebracht waar goede bomengrond in zit waarin de wortels gemakkelijker hun weg vinden. De bomen groeien hierdoor beter en blijven gezonder.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. bomen
    jammer hoor, maar goed, veiligheid gaat voor. Hopelijk zijn die nieuwe bomen ook al een beetje volgroeit en niet van die kleine k*t boompjes die eerst 15 jaar moeten staan om een beetje fatsoenlijk groot te worden….


    Maak melding

Reageer