Lezen kan altijd, ook als je slecht kunt zien

Aangepast lezen heet de nieuwe vorm van lezen die in maart centraal staat in het GezondheidInformatiePunt (GIP). Bibliotheken bieden steeds meer materialen in aangepaste leesvorm, zodat mensen met een visuele handicap of beperking toch kennis kunnen nemen van kranten en tijdschriften, of van verhalen, hoorcolleges en andere informatie. Bij het GIP liggen gratis folders waarin staat waar welke materialen verkrijgbaar.

Op 11 maart wordt deze service geopend voor het publiek. Het ALP is te vinden op de begane grond van de centrale bibliotheek in de Diezerstraat. Er staat een grote collectie aangepaste materialen: Luisterboeken, Groteletterboeken en daisyboeken. Bij de receptie zijn daisyspelers te leen om kennis te maken met deze vorm van lezen. Niet alleen voor blinden en slechtzienden is dit een handig hulpmiddel, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld dyslexie of afasie. Ook voor mensen met een handfunctiebeperking, bijvoorbeeld Ziekte van Parkinson of reuma, is de daisyspeler een uitkomst. Ouderen die moeite met de kleine lettertjes krijgen dus nog volop de mogelijkheid om lekker te lezen!

Een daisyboek ziet er uit als een gewone cd. Het verschil is dat een daisyrom sneller of langzamer kan worden afgespeeld en dat men er in kan bladeren, net als bij een gewoon boek. Voor het beluisteren is een daisyspeler nodig. Een luisterboek kun je afspelen op een gewone cd-speler.

De collectie daisyboeken bestaat voor de helft uit jeugdverhalen en voor de helft uit romans voor volwassenen. In totaal zijn er 250 titels aangeschaft en de komende maanden komt er een collectie in de vestigingen. Verwacht wordt dat hier in september met het uitlenen van daisyboeken wordt gestart.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: www.bibliotheekzwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)