Granaten in Stadshagen tot ontploffing gebracht

Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) heeft donderdag de  mortiergranaten, die tijdens baggerwerkzaamheden zijn gevonden, onschadelijk gemaakt. De granaten zijn tot ontploffing gebracht in het zandwinningsgebied in Stadshagen.

Tijdens de overslag op het afvoerschip zijn dertien granaten aangetroffen in de bagger, die afkomstig is uit de Achtergracht ter hoogte van de Diezerkade. Het gaat hier om mortiergranaten, zonder ontstekingsmechanisme die daardoor geen direct gevaar opleveren. Na eerste inspectie zijn het 81 millimeter granaten van Italiaanse makelij, voor of in de Tweede Wereldoorlog gefabriceerd. Het is niet uitgesloten dat er meer munitie ligt in dat deel van de Achtergracht, een strook van 10 meter breed vlak langs de kade. Daarom zijn de baggerwerkzaamheden stilgelegd.

Foto’s: Ronald Vossebelt

De gemeente overlegt de komende dagen met de aannemer, de milieukundig begeleider en het EOC, wanneer de baggerwerkzaamheden weer van start gaan en de mogelijk aanwezige munitie wordt verwijderd. In dat geval wordt de zogenaamde baggerveilige methode toegepast. Dat betekent dat de bagger niet met een grijper maar met een schep wordt weggehaald.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Verrassing
    ik ben met de woonboot daar weggesleept en bij inventarisatie was al bekend dat er dergelijke apparaten in de grond moesten liggen.
    Dit aangezien er ooggetuigenverklaringen zijn geweest.
    Dat ze dus niet-baggerveilig zijn begonnen was best een leuke uitdaging 8)


    Maak melding

Reageer