Marcus Ehning trakteert Jumping Zwolle op finalezege - Foto: Foto Digishots
Foto: Foto Digishots

Marcus Ehning trakteert Jumping Zwolle op finalezege

Zwolle – Jumping Zwolle kreeg op zaterdagavond een winnaar van wereldklasse. Marcus Ehning, die recent bijdroeg aan teambrons voor Duitsland op het WK en van de zomer winnaar was van de prestigieuze Grote Prijs van Aken, won de 1.45m Medium Tour finale om de NIJWA Groep Prijs. “Als je tien paarden bij je hebt, is het wel belangrijk om wat te winnen om de rekening op zondagmiddag te betalen”, lacht hij. “Behalve dat, houd ik van winnen.”

Lange tijd leek de hoofdrubriek van de dag in handen te vallen van de Babberichse Bart Bles, die met Comino (v. Cassini II), het ogenschijnlijkst langzaamste paard uit het deelnemersveld het snelste wist te rijden in de barrage met dertien ruiters. Maar dan was er Marcus Ehning, die er bijna 0,6 seconde onderdook met de achtjarige merrie Mill Creek Fillippa K, een kleindochter van zijn vroegere tophengst For Pleasure.

Elke ronde die Ehning rijdt wordt op Jumping Zwolle met bewondering bekeken, vanwege de klasse en rijkunst die hij uitstraalt. Elke wending is van tevoren uitgedacht. “Ik zag dat de meesten hindernis één al te langzaam aanreden. Misschien had ik nog een galopsprong naar de laatste hindernis kunnen weglaten, maar het was snel genoeg. Ik wil mijn paarden ook niet over de limiet pushen. Deze merrie heb ik twee makkelijke rondes gegeven als voorbereiding, om te wennen aan de ring, het is haar eerste indoorconcours weer. Het was nog niet perfect in mijn ogen, maar voor zo’n jong paard wel heel goed.”

Jumping Zwolle schrijft hij volgend jaar weer graag op zijn kalender. “Een fantastisch evenement. Zeer goed georganiseerd, een goed tijdschema, geen stress. Echt een aanvulling op de agenda.”

Het dak ging eraf in de afsluitende showrubriek om de Stal de Sjiem Prijs, waarbij geld opgehaald werd voor Stichting Paardrijden voor gehandicapten ’t Hoefijzer in Zwolle. Vijftien springruiters streden in een jachtparcours om de snelste tijd en hadden daarna een 1.55m hoge stijl te overwinnen. Bleef deze in tact, dan werd er vier seconden van de tijd afgetrokken, viel de balk dan kwamen er vier strafseconden bij. Bezoekers en VIP staken hun enthousiasme niet onder stoelen en banken en motiveerden de ruiters om nog sneller te rijden.

Dennis van den Brink, zoon van mede-organisator, won de proef met Aonia Domain (v. Mylord Carthago), waarbij Pim Mulder en Michel Hendrix tweede en derde werden. “Het allermooiste hieraan? Dat er ter plekke onder de mensen 11.000 euro is opgehaald voor ’t Hoefijzer. Echt veel geld. De ruiters reden allemaal mee omdat het voor het goede doel was. Ik denk dat niemand wist wat ze zelf konden verdienen”, is Dennis van den Brink enthousiast.

De derde dag van Jumping Zwolle was weer een overtreffende trap van de dagen ervoor. “Zoveel publiek en iedereen die bleef zitten in de prijsuitreiking. Dan merk je dat Zwolle een echte sportstad is. Alles pakt hier boven verwachting uit. Toen mijn vader hier aan begon samen met Emmy Poppelaars, Jonny Roelofsen en ambassadeur Jeroen Dubbeldam wist hij ook niet dat het organiseren zoveel tijd zou kosten. Maar alles verloopt top. Het is mooier dan verwacht, alle ruiters zijn enthousiast, onze veiling is gisteravond goed verlopen, we hadden een fantastische winnaar in Marcus Ehning die wereldwijd gevolgd wordt, en de dansvloer staat na afloop van de rubrieken vol. Dat wil je. Dat mensen komen kijken naar de sport, maar ook voor de gezelligheid hier komen. Ik denk dat Jumping Zwolle als zeer geslaagd de boeken in gaat, met nog één dag te gaan.”

De overige internationale winnaars op zaterdag waren Marc Houtzager in de 1.30m Business Company Prijs met Geniki WB (Padinus), de Britt James Billington in de 1.40m Flybusters Prijs met Fancy Roos VDL (v. Baltic VDL) en Felix Hassmann uit Duitsland in de finale voor zes- en zevenjarige paarden om de GMB Prijs met Sig Black Panther (v. Kannan).

De slotdag biedt nog drie internationale springrubrieken, waarvan de kleine Grote Prijs op 1.40m niveau om 12.30 uur begint en de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs op 1.55m niveau om 15.00 uur. Meer info: www.jumpingzwolle.nl

Foto's 2
Marcus Ehning trakteert Jumping Zwolle op finalezege - Foto: Foto Digishots
Foto: Foto Digishots
Artikel delen: