Actie SP Zwolle tegen marktwerking in de thuiszorg

Op zaterdag 1 maart 2008 staat de SP van 13.00 tot 15.00 uur in het winkelcentrum van AA-landen om handtekeningen op te halen tegen de marktwerking in de thuiszorg. “Sinds de regering ervoor heeft gekozen om de thuiszorg aan te besteden holt de kwaliteit van de thuiszorg achteruit. Veel cliënten zijn de vertrouwde hulp al verloren.

Afdelingsvoorzitter Marion van Ling: ‘De thuiszorg is door de regering in de uitverkoop gedaan. Gemeenten kopen zo goedkoop mogelijke zorg in, waardoor personeel en cliënten een hoge prijs betalen. Duizenden ervaren krachten worden ontslagen, anderen moeten fors loon inleveren. De SP wil hier iets tegen ondernemen, want cliënten hebben recht op fatsoenlijke zorg en het personeel heeft recht op fatsoenlijk loon. De SP vraagt zaterdag de mensen in Zwolle om een handtekening te zetten en de roep om verbeteringen in de thuiszorg te ondersteunen.’

De SP heeft ondertussen vijf wetsvoorstellen in de tweede kamer ingediend ter reparatie van de thuiszorg. “Er moeten basistarieven komen voor de huishoudelijke zorg. De marktwerking via de verplichte aanbesteding moet stoppen. Thuiszorgwerkers moeten bij hun mensen kunnen blijven als een andere thuiszorginstelling de uitvoering overneemt. Uitbuiting via een alfahulpconstructie wordt onmogelijk gemaakt.” Tot slot stelt de SP voor het budget dat gemeenten krijgen voor de WMO te oormerken, opdat gemeente dat geld niet ergens anders aan uit kunnen geven.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Voordeel voor alle inwoners van de gemeente: Gemeenten kopen zo goedkoop mogelijke zorg in

  Nadeel zou kunnen zijn: holt de kwaliteit van de thuiszorg achteruit.
  =Maar wat is fatsoenlijke zorg?
  =Dacht dat de zorg in NEDERLAND op een bijzonder hoog pijl stond?
  – velen zouden hulp weggesaneerd zien:
  =lijkt me erg overdreven SP en het verbaast me dat je niet met concrete voorbeelden komt.

  Nadeel: (gedwongen of door natuurlijk verloop) ontslagen? Hoeveel? Niet herplaatsbaar?
  Fors loon inleveren? Hoeveel loon? Hoeveel mensen?

  =Dit is toch een landelijke discussie? De marktwerking moet ook zeker niet doorslaan, dat ben ik met je eens. Maar wat is er mis met een beetje concurrentie? Geloof nooit dat de gevolgen zo zijn als hierboven beschreven staat.

  =Wordt geld voor de WMO ergens anders aan uitgegeven? Of ZOU KUNNEN WORDEN?
  Mis de feiten…..

  Voorlopig krijgen “de tomaten” mijn handtekening niet met deze (zo we ze kennen) populistische en onevenwichtige actie.

  Wat/waar wijkt jullie mening in deze af van de mening van PvdA?


  Maak melding

 2. BEELD
  Nu heb ik er ook beeld bij. Al vind ik het bijzonder onsmakelijk: de utgeklede hoogbejaarde mevrouw. Ben veeeeeeel leukere reclames van de SP gewend en die blijven (positief) beter hangen.


  Maak melding

Reageer