Marcus Ehning wint ook Grote Prijs van Jumping Zwolle - Foto: Foto Digishots
Foto: Foto Digishots

Marcus Ehning wint ook Grote Prijs van Jumping Zwolle

Zwolle – Jumping Zwolle staat internationaal op de kaart. In de afgeladen volle IJsselhallen, waarbij het dringen was om een plekje, gaven de beste springruiters van het evenement op zondagmiddag een ware show weg en ging Marcus Ehning er met de hoofdprijs vandoor. Nadat de Duitser, door velen betiteld als ’s werelds beste springruiter, de avond ervoor de Medium Tour finale was er nu niet aan te tippen met Firth Of Lorne (v. For Pleasure) in de Roelofsen Horsetrucks Grote Prijs. De verdiensten: 16.500 euro.

Jeroen Dubbeldam, ambassadeur van Jumping Zwolle, werd met een tweede plaats beloond door zijn pupil Wilton Porter. Zelf was hij goed op weg met de vosmerrie Roelofsen Horse Trucks Gioia Van het Neerenbosch, tot ze zich op een hindernis bezeerde aan een hoefijzer. “Toen was ze de sprong helemaal kwijt en besloot ik te stoppen. Dat kan gebeuren, maar ik ben trots op Wilton en Lucas Porter die hier fantastisch gepresteerd hebben. En natuurlijk op het verloop van het evenement. Wat ik het mooiste vond? Ik kan het niet zeggen. Alles liep van A tot Z, al vond ik de showrubriek op zaterdagavond wel heel speciaal. Het publiek leefde echt mee. Misschien ook wel omdat dit voor het goede doel is en we 11.000 euro ophaalden voor Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Hoefijzer.”

Dubbeldam voorspelde vlak voor aanvang van de 1.55m Grote Prijs al dat de driesprong, opgesteld door de gewaardeerde parcoursbouwer Henk Linders, een struikelblok zou worden voor veel paarden en kreeg daar gelijk in. Uiteindelijk bleven dertien ruiters over voor de barrage, waarin Ehning als tweede van start moest. Alleen de laatste starter, de Amerikaan Michael Hughes schoot onder de tijd door, maar moest het met een balk op de laatste hindernis bekopen. Op slechts 0,15 seconde afstand werd Wilton Porter tweede op de elfjarige Caletto Cabana (v. San Patrignano Cassini). Felix Hassmann uit Duitsland werd derde, voor de Italiaan Alberto Zorzi, de in Elburg wonende Finse Juulia Jyläs en Ben Schröder uit Tubbergen.

“Ik moest één keer een galopsprong extra rijden in een wending. Ik wist dat ik dat goed moest maken richting de laatste hindernis. Het was net niet, maar het voelt als een overwinning”, is Wilton Porter blij. “Ik wilde hier graag goed rijden. Dit concours is belangrijk voor Jeroen Dubbeldam en Jonny Roelofsen, mijn familie is hier en we wilden ‘t met het hele team goed doen. Vanochtend won ik hier nog het 1.40m. Marcus Ehning is a legend. Het is niet erg om daar te verliezen. Over twintig jaar win ik van hem”, lacht Wilton Porter, die hoopt dat hij zich zo door ontwikkelt dat hij volgend jaar voor Amerika in vijfsterren landenwedstrijden mag uitkomen.

Marcus Ehning reed een klasseronde met Firth of Lone, die op topniveau liep met Katrin Eckermann, een tijd in Amerika sprong, maar het vertrouwen kwijtraakte en in april bij Ehning op stal kwam. “Hij won echt veel en hij heeft een geweldige mentaliteit, maar hij was bang geworden en stopte gigantisch voor de hindernissen. Toch heeft hij nu met mij al goede resultaten neergezet, ook al in Calgary en Aken. Nog niet in de hoofdrubrieken, maar wel in de zware proeven daaronder. Hij gelooft echt in me. Dat zal te danken zijn aan m’n manier van rijden en m’n ervaring. Met de wijze waarop ik rijd heb ik wel een extreem voorzichtig paard nodig, al zie je dat misschien niet direct aan ze af, want ik wil graag dat alle sprongen hetzelfde zijn. Dat deed hij heel goed. Ja, hij is veertien en weet precies waar de palen liggen. Die raakte hij in de eerste omloop ook een paar keer aan, maar de manier waarop hij te rijden was vond ik heel goed. Zoveel snelle barrages hebben we samen nog niet gereden.”

Het vierdaagse Jumping Zwolle gaat als zeer succesvol de boeken in. Het evenement werd bezocht door zo’n 10.000 toeschouwers en krijgt in 2019 een vervolg van 17 tot en met 20 oktober.

Artikel delen: